Михајловић: Без стабилности региона нема економије ни развоја

Потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да је застава са усташким поздравом у Јасеновцу увреда за све, као и да очекује да сви то осуде. Истиче да национализам доноси много корака назад, да је неопходно да се окренемо будућности, као и да без стабилности региона нема економије и нема развоја.

Зорана Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да застава са усташким поздравом у Јасеновцу није добра ни за жртве ни за будућност целог региона.

Поред тога, истиче да је одлука хрватске владе да не дозволи члану Владе Србије министру Александру Вулину да уђе у Хрватску потпуно антиевропска.

"Ако хоћемо да причамо о будућности и региону, заиста морамо можда један тајм-аут и да се поново вратимо на све оно што је председник Србије и председница Хрватске што су се договорили недавно када је Александар Вучић био у Загребу, а то је да покушамо да градимо будућност", рекла је Михајловићева.

Указала је да постоје многе ствари које нас раздвајају, али да постоји будућност која је важна за грађане.

"Заиста мислим да националисти ни са једне ни са друге стране не доносе добро сопственим државама, а камоли региону", навела је министарка.

Осудила је и изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића који је изјавио да жели да гради нови дијалог са Србијом за коју је рекао да је "била агресор на Хрватску".

"Мислим да је за осуду таква изјава председника хрватске владе, али као што сам рекла хајде да покушамо да идемо напред. Нису добре ствари које се дешавају у последње време, мислим да национализам и са једне и са друге стране доноси само корак, не један назад, него много корака назад", рекла је Михајловићева.

На питање колики је маневарски простор у сарадњи Београда и Загреба, Михајловићева каже да то зависи од једне и друге стране, као и да је маневарски простор са српске стране огроман.

"Када је Александар Вучић био у Загребу, ја сам била присутна могу да то заиста кажем како је изгледало, ми смо онда због разних ситуација требали истог тренутка да се вратимо за Србију. Ми то нисмо урадили. То зависи од оних људи који воде државу, дакле ако су председница Хрватске и наш председник рекли идемо напред, постоје ствари које нас раздавајају, хајде то да поштујемо", подсетила је Михајловићева.

Министарка се осврнула и на то што је председник Сабора прекинуо посету Србији и рекла "да је српска влада реаговала на све оно што се у претходном периоду чуло од стране чланова хрватске владе ја имам утисак да би можда пола хрватске владе имало забрану уласка у Србију".

"Хајде да мислимо о будућности, хајде да радимо све оно што смо већ рекли на чему ћемо радити. Да је то привреда, економија. Да покушамо да држимо један стабилан регион. Без стабилности региона нема економије и нема развоја", додала је Михајловићева.

Сматра да је свака ситуација која се десила у претходном периоду донела највише проблема нашим људима који живе у Хрватској.

"Мудре главе и стрепљење, много је стрпљења са српске стране било, хајде да покушамо да добијемо то стрпљење и са хрватске стране и да идемо даље", нагласила је министарка.

"После 50 година реконструкција пута Сремски Карловци–Инђија"

Министарка је навела да данас почиње реконструкција пута Сремски Карловци–Инђија и истакла да тај пројекат кошта 240 милиона динара и да се после 50 година та траса реконструише.

"Важно је то што је то алтернатива ауто-путу. Док није било ауто-пута то је био једини пут. Сада је то алтернатива којом дневно иде 5.300 возила и ми очекујемо да се то повећа", навела је Михајловићева.

"После 50 година коначно се та алтернатива која неће повезати само Карловце и Инђију, повезаће Чортановце, Фрушку гору, то је јако важна саобраћајница. Јесте да је близу седам километара, али је једнако важна за све грађане Војводине", додала је министарка.

Указала је да су сви пројекти који се тренутно раде на територији Војводине вредни 2,5 милијарде евра.

"Када говоримо само о одржавању, реконструкцији, рехабилитацији постојећих путева, дакле то су путеви првог у другог реда то није ауто-пут, онда причамо ове године само о 1,5 милијади динара које ће бити уложени само у реконструкцију", нагласила је Михајловићева.

Када је реч о аеродрому у Нишу, Михајловићева је указала да је одлука да ли ће држава да преузме тај аеродром одлука Скупштине града Ниша.

"Мислим да ако град Ниш то не жели, то је у реду, не мора до тога да дође, али исто тако мислим да та одговорност мора да се преузме", рекла је министарка.

Навела је да је Влада Србије уложила пуно опреме, пуно средстава у тај аеродром.

На питање шта добија аеродром у Нишу уколико пређе у руке државе, Михајловићева је рекла да добија много, пре свега нова улагања.

"Без додатних, даљих улагања Ниш не може да се развија, без додатних, даљих улагања победиће нас сви аеродроми околни, од Скопља, Приштине и Бугарске. Седам милиона евра су планирана улагања одмах за почетак за контролни торањ и разноразне уређаје, а након тога још пет милиона евра да би ми могло да причамо о Нишу као аеродрому на који ће слетати неке други авиони, а не само лоукост компаније", објаснила је Михајловићева.

Истакла је да се нада одлуци града Ниша и улагању у аеродром у Нишу, али указала да су ту и улагања у Краљево и Поникве.

"Ми морамо да подигнемо те мање аеродроме који су се показали као врло исплативи", закључила је министрка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се