Реаговања на поруку из Загреба о Вулину

Забрана уласка члану Владе Србије Александру Вулину од стране Хрватске, чланице ЕУ, због једне изјаве у медијима, представља кршење најосновнијих права на којима почива Европа и она свакако неће допринети добрим односима Србије и Хрватске који су тек почели да се поправљају, изјавила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић. Расим Љајић: Одлука Хватске корак назад у односима. Не бих се мешао у политику Владе Хрватске, они воде своју политику, каже Зоран Ђорђевић.

"Слобода кретања и слобода говора основна су права на којима почива Европска унија. Међутим, ова европска правила у Хрватској очигледно не важе. А ако се оваква одлука донесе у време када се Срби, Јевреји, Роми и Хрвати сећају страдања у усташком логору Јасеновац, онда оваква забрана има и једну потпуно другу конотацију и поруку", каже Зорана Михајловић.

Она је, у саопштењу, додала да Хрватска има право да јој се не свиђа то што говори члан Владе Србије, као што се и никоме у Србији не свиђа оно што последњих дана о Србији говоре хрватски званичници након наводног инцидента који је изазвао председник СРС Војислав Шешељ.

"Само Србија није и неће бити оно представља Војислав Шешељ и ми ћемо и даље чинити све да сачувамо стабилност у региону. С друге стране, Хрватска показује да има много, много сличних Шешељу. Јер одлуку о забрани уласка министру Владе Србије може да донесе само онај ко је још заробљен у политици прослошти, национализма и злочина над другим народима", каже Михајловићева.

Љајић: Одлука Хватске корак назад у односима

Одлука Хрватске да српски министар одбране Александар Вулин није добродосао у ту земљу без сумње је корак назад у односима Србије и Хрватске, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

"Да смо се руководили различитим изјавама које су долазиле из Хрватске имали бисмо пуно разлога да и ми прибегнемо сличним мерама, али никада нам то није падало на памет, јер то не само да води погорсалању односа већ те односе трајно нарушава", поручио је Љајић одговарајући на питања новинара на прослави осме годишњице новог Авалског торња.

Министар је додао да Србија решава сва отворена питања са Хватском, те да се тим бави осам или девет комисија.

"Имамо довољно проблема да бисмо сад стварали нова спорна питања између Београда и Загреба. Не видим да овај корак може било чему да допринесе осим да идемо корак уназад", поновио је Љајић.

Замољен да прокоментарише предлог председника Александра Вучића, који је изнео пред посету Хрватској у фебруару, да се уведе мораторијум од шест месеци на расправе о темама из прошлости, Љајић је казао да тај предлог није озбиљно схваћен.

"Са мораторијумом или без, две земље морају да решавају сва отворена питања из прошлости", поручио је министар. 

Ђорђевић: Хрватска води своју политику, ми знамо своју

Реагујући на проглашавање министра одбране Александра Вулина за персону нон грата у Хрватској, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да се не би мешао у политику хрватске владе.

"Не бих се мешао у политику Владе Хрватске, они воде своју политику. Ми знамо коју политику води Влада Србије, ми смо слободарски народ који има право да се сећа свега што се десило у прошлости", рекао је Ђорђевић новинарима у Београду.

Он је нагласио да немамо право то да заборавимо, управо из разлога да нам се такве ствари не би дешавале у будућности.

Ђорђевић је истакао да ће се Србија трудити да има најбоље односе са својим суседима.

"Мислим да је то једини начин да, као регион, и овај део Балкана просперира, да будемо успешни у овоме што радимо и да једног дана будемо раме уз раме са најразвијенијим земљама Европске уније", додао је Ђорђевић.

Страначка реаговања 

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић је позвао српске и хрватске званичнике да својим деловањем "не нарушавају тешко успостављене везе и односе између две земље" и осудио изјаве Александра Вулина.

На изјаву Јовановића реаговао је Покрет социјалиста истакавши да лидер ЛДП-а треба да одлучи којом се тачно од истина нарушавају односи, али и наводи да, како кажу, по мишљењу лидера ЛДП-а "очигледно сви треба да заборавимо и да ћутимо о убијеним и прогнаним Србима". 

На изјаву Зоране Михајловић реаговао је генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш. Оценио је да је Србија једина држава у којој се опозициони посланици у парламенту излажу физичком линчовању и малтретирању и "држава чији министар одбране јавно хушка на регионалне сукобе и безакоње".

Према речима Костреша, у таквим околностима Михајловићева сматра да треба да учествује у поновном паљењу ватри у региону, "подржавајући сукоб који је, својим екстремистичким изјавама, распалио Александар Вулин".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи