Вулин: Покушај да се ућутка неко ко говори истину, Србија ће одговорити Загребу

Поводом саопштења хрватског Министарства спољних послова да до даљег није добродошао у Републику Хрватску, министар одбране Александар Вулин за РТС каже да властима у Загребу смета то што Србија говори истину. Истиче да он неће престати да говори истину, те да ће Србија на ово одговорити државнички.

Александар Вулин је, говорећи о поруци из Загреба у Јутарњем дневнику РТС-а, поручио да је реч о покушају да се ућутка некога ко Хрватској говори истину.

"Најстрашнија истина о Јасеновцу јесте не само то што се догодило, већ што садашња Хрватска неће чак ни да се покаје, неће да изрази кајање за оно што је урадила", истакао је Вулин.

Истакао је да он неће престати да говори истину, онакву каква она јесте.

"Немачка је то завршила. Рекла је кајемо се за злочине из Другог светског рата, не долази у Матхаузен да положи венце на гробове стрељаних СС чувара, а Хрватска то ради у Блајбургу. Тешко је отићи у Јасеновац на гробље поклане деце, а после у Блајбург на гробље кољача те исте деце. Док год не схвате да то није могуће, како да их не подсећате на то. Нас боли свако ово подсећање, али неко већ једном мора да каже - Кајемо се, нећемо у Блајбург да полажемо венце на гробове усташа", поручио је Вулин.

Образложио је да већ неколико дана пре него што је било говора о његовој посети Млаки, министарка спољних послова, председник владе, шеф ХДЗ-а у Сабору, говоре о томе да су његове изјаве, не наводећи које, врло опасне.

"Након тога имамо информације које говоре да унутар владајуће коалиције припрема некаква забрана мог доласка", каже Вулин.

Навео је да није ни планирао да иде у Јасеновац, где комеморацију одржава хрватска влада.

"Зашто бих ја био са хрватском владом, где нема ниједног Србина, ниједног Јевреја, ниједног Рома? Ја сам хтео да будем са својим народом у обновљеној цркви у Млаки, тамо где су исташе сабирале децу и водиле на клање у Јасеновац... Ја сам хтео да будем са својим народом, а не да будем са хрватском владом коју бојкотују сви Срби, Јевреји и Роми због тога што допуштају некажњено оживљавање усташтва", рекао је Вулин.

"Тражили су повод"

Коментарисао је и то што Хрвати сматрају непримереном његову изјаву да о евентуалној посети Хрватској може да одлучи само врховни командант Војске Србије.

"Сметале су њима моје изјаве о Степинцу, сметају им изјаве о Јасеновцу, смета им што подсећам колико су Срби дискриминисани... То њима смета. Ово је био повод. А, хајде и да разјаснимо тај повод. Занимљиво је да им није сметало да ја у истој реченици кажем - о томе могу да одлучим ја или врховни командант Војске Републике Србије Александар Вучић", навео је Вулин.

Истакао је да је реч о процедури, те да је министар одбране дужан да се, када путује – нарочито када тај пут може имати политичку тежину, консултује са врховним командантом који му даје или не даје дозволу.

"Мислио сам да је у Европи слобода кретања загарантована, да свако може да се креће, ако није починио неко кривично дело. А, ово је само процедура која се односи на све. Али, тражили су повод – ма смета им Вучић, смета им име, смета им што је врховни командант, смета им што Србија говори и сметају им Срби који говоре", истакао је министар.

Упитао је зашто Загреб није као "персоне нон грата" означио министарку одбране Словеније и словеначког премијера који је рекао да ће се, ако се мирним путем не договоре око граница, договорити војском. 

"Забрањују Србима, Србима који говоре", додао је министар. 

Додаје да су му замерили и то што је рекао да је мржња са којом Вучића чекају у Загребу црна мрља на образу Хрватске, те подсетио да су српског председника тамо "дочекале усташе које су га вређале на најбруталнији начин".

"Србија ће реаговати на ову провокацију државнички, онако како реагује једна суверена, сигурна, стабилна држава и то можете да очекујете у најскоријем времену", истакао је Вулин.

Упитан о будућности односа две земље, Вулин је рекао да српска страна увек покушава да односи буду добри.

"То што је Александар Вучић истрпео није хтео ни на који начин да истрпи Јандроковић... Овде он није хтео да истрпи никакву провокацију, као да је чекао повод да одмах прекине посету", додао је министар одбране.

Министар је навео и да је Србија добила нова четири "мига" од Белорусије, те да ћемо са онима које смо добили од Русије и са наша четири мига имати ескадрилу – први пут од 1999. године.

Очекује да "мигови" полете већ почетком идуће године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво