Пуповац: Политика негирања страдања у Хрватској

У Јасеновцу и ове године три комеморације у знак сећања на жртве логора. Представници јеврејских, српских и антифашистичких организација трећу годину заредом не учествују у државној комеморацији, која се најављује за недељу. Српско народно веће и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске почаст жртвама одаће данас. Милорад Пуповац за РТС каже да ни ове године неће учествовати на државној комеморацији, јер је у Хрватској уочена политика заборава и негирања страдања у Другом светском рату.

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је плоча са усташким поздравом из логора Јасеновац измештена на 15-20 километара одатле, те да је то неприхватљиво народима жртвама - Јеврејима, Србима, антифашистима.

"Мислимо да места за поздрав 'за дом спремни' не може бити нигде у Републици Хрватској. Осим тога, примећујемо да се према страдањима у Другом светском рату, тако страшним местима као што су Јасеновац, Јадовно, глинска црква, примењује политика заборава, политика негирања и политика искључивања из инфмативног, образовног система у Републици Хрватској и то је разлог због чега ове године, нажалост, упркос чињеници да је Влада склонила плочу из Јасеновца, не можемо доћи на заједничку комеморацију", рекао је Пуповац.

Говорећи о предлогу Комисије за суочавање са прошлошћу да се тај поздрав може користити у контролисаним условима, Пуповац је рекао да није прихватљив било какав изузетак, осим када је реч о музејима, или позориштима и биоскопима.

Отвара се простор да се на мала врата то прошири на велике просторе као што су стадиони, где неко може рећи да се на тај начин само славе припадници хрватских оружаних снага, упозорио је Пуповац.

Упитао о односима Србије и Хрватске, у светлу недавног инцидента са хрватском заставом и претњама које добијају он и српска амбасадорка, Пуповац је рекао да Загреб и Београд треба да имају црвени телефон, тј. отворену линију за свако спречавање или решавање инцидената.

Коментаришући најаву подизања новог споменика Алојзију Степинцу, истиче да Католичка и Српска православна црква у Хрватској треба да интезивирају дијалог око тог питања.

"И политика такође треба да интезивира разговор око тог питања, јер је то за Србе и православне вернике који живе у Хрватској изузетно болно питање. И не водити рачуна о о тој чињеници, у околностима у којима се из црквених кругова католичке цркве негирају злочини почињени према православним Србима, у православним црквама, у 1941. или 1942. години, је озбиљан и тежак знак непоштовања историјског страдања Срба од стране усташког режима, који је покренуо акцију погрома и геноцида према православним Србима", нагласио је Пуповац.

Коментаришући извештај хрватског заштитника грађана, у којем се указује на то да се Срби колективно изједначавају са агресорима одговорним за рат, да су изложени вређању, позивима на насиље, па чак и нападима, Пуповац је рекао да је врло важно да такав извештај постоји.

"Што се нас тиче, ми ћемо се потрудити да тај извештај буде усвојен од стране владајуће већине у Сабору, чији смо саставни део", поручио је председник СНВ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се