Туск: ЕУ најбоље обећање за бољу будућност грађана Западног Балкана

Председник Европског савета Доналд Туск од 24. до 27. априла боравиће у званичној посети земљама Западног Балкана. Порука нашим пријатељима је јасна: Европска унија јесте и биће и даље најпоузданији партнер за читав регион, поручио је Туск уочи посете.

Доналд Туск ће током своје посете Западном Балкану обићи Тирану, Подгорицу, Београд, Сарајево и Скопље.

Према најавама из Брисела председник Европског савета у Београд стиже 25. априла. Основна сврха његове посете је припрема за самит ЕУ-западног Балкана 17. маја у Софији као и учешће на регионалном самиту у оквиру процеса Брдо-Бриони у Скопљу.

"Порука нашим пријатељима је јасна: Европска унија јесте и биће и даље најпоузданији партнер за читав регион. Као највећи инвеститор, највећи донатор, највеће трговинско тржиште и најбоље обећање за бољу будућност грађана. Самит ЕУ Западни Балкан у Софији требало би да потврди европску перспективу региона и што је још важније да конкретно побољша везе са регионом и унутар самог региона", поручио је Туск.

Он ће се током посете региону састати с председником Србије Александром Вучићем, премијерима Албаније Едијем Рамом и Црне Горе Душком Марковићем, косовским председником Хашимом Тачијем, као и са члановима Председништва БиХ Драганом Човићем, Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем и премијером Македоније Зораном Заеивим.

"Важна прилика за припрему предстојећег самита у Софији" 

"Сви ови састанци ће бити важна прилика за припрему предстојећег самита шефова држава или влада ЕУ и лидера Западног Балкана у Софији 17. маја. То ће такође бити прилика да се разговара о билатералним односима са Европском унијом", најављено је из Европског савета у Бриселу.

У саопштењу Европског савета наводи се да ће Доналд Туск завршити свој пут у Скопљу где ће учествовати на самиту Брдо-Бриони. 

"Главни циљ процеса Брдо-Бриони је да окупи све председнике из региона Западног Балкана, као и председнике Словеније и Хрватске, у циљу јачања политичког дијалога, повећања степена поверења и промовисања решавања изузетних билатералних и регионалних питања", наводе у Бриселу.

Посетом председника Европског савета Западном Балкану биће заокружена посета свих највиших званичника ЕУ региону.

Од почетка 2018. године земље Западног Балкан посетили су председник Европског паралмета Антонио Тајани, председник Европске комисије Жан Клод Јункер и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво