Инцидент са заставом изазов за односе Србије и Хрватске

Два дана после наводног инцидента због којег су хрватски парламентарци прекинули посету Београду, премијерка Брнабић поручује да је Србија спремна да настави дијалог с Хрватском. На поново нарушене односе утицала је и најава митинга радикала у Хртковцима, као и ситуација у хрватском парламенту, када се негодовало због говора Милорада Пуповца.

Ко је шта чуо и видео, да ли се догодило или није? Питања су без одговора и два дана после наводног инцидента у парламенту, чији је главни актер Војислав Шешељ – а који је, ипак, утицао на односе са суседима.

"Надам се да ће хрватски парламентарци ускоро доћи и завршити посету. Србија је за разговор и сваку врсту гостопримства. Стојим им на располагању, да наставимо где смо стали. Не знам шта више можемо да урадимо, осудили смо, али све је бизарнија ова ситуација", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Предлог је дала хрватска председница – утврдити да ли се инцидент догодио и евентуално казнити Шешеља затворском или новчаном казном.

"По Пословнику не могу да казним Војислава Шешеља и санкционишем нешто што се десило испред зграде парламента и за шта нема ни снимка, нити било каквог трага. Како да га казним? Нисам била ту, нису били ту ни моји гости. Ниједне новине, нико није фотографисао ни мобилним телефоном", рекла је председница Скупштине Маја Гојковић.

Осим у српском, међусобни односи утичу на атмосферу и у хрватском парламенту, где се расправљало о избору новог државног тужиоца.

Посланик и председник Самосталне демократске српске странке у Хрватском сабору Милорад Пуповац je прекинуо своје излагање у парламенту због добацивања опозиционих посланика, након што је споменуо "Бљесак" и "Олују".

"Ако ме желите заменити овде, препустићу вам својих пет минута. Сигурно мислите да имате више права да говорите него ја. А да сте у неким другим околностима, били бисте мањи од макова зрна јер за више и нисте...", поручио је Пуповац у Сабору.

Ван парламента спорна је најава митинга радикала у Хртковцима, где се још памти Шешељев говор из 1992. и именовање Хрвата који морају да се иселе, а због чијег каснијег прогона је правоснажно осуђен у Хагу.

На могући повратак Шешеља у сремско село, ЛСВ и демократе одговориле су најавом контрамитинга. Тачку стављају надлежни.

"Ја вам сада кажем – неће бити дозвољена организација било каквих окупљања у Хртковцима. Држава Србија неће дозволити ремећење јавног реда и мира и било каквих слобода грађана. Што се нас тиче, грађани могу да буду мирни, а сви политички сукоби могу да се манифестују у Скупштини", поручио је министар полиције Небојша Стефановић.

Због забране, негодује и једна и друга страна – Шешељ не види законског основа за такву одлуку, а демократе сматрају да се изједначавањем скупова релативизује понашање лидера радикала.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво