Дачић: Важни односи са Португалијом

Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је у Лисабону са колегом Аугуштом Сантушом Силвом, којег је упознао са ситуацијом у региону и разним проблемима који постоје, као и са опредедљеношћу Србије да буде фактор стабилности и да на миран начин решава отворена питања.

Дачић је поручио да су за Србију односи са Португалијом веома важни и захвалио Лисабону на подршци европском путу Србије, док је Силва истакао да Португалија подржава интеграцију Србије у Унију.

"Португалија је била и јесте земља која има доста разумевања за српске ставове", истакао је Дачић.

Лисабон, указао је, подржава проширење Уније и има позитиван однос према Србији и њеним европским аспирацијама. 

Србија жели што бољу комуникацију, консултације и координацију са Португалијом када су у питању политичка, регионална и глобална питања, као и да једни друге подржавамо на међународном плану, рекао је Дачић.

"Са друге стране, Португалија има довољно разумевања за све проблеме у региону и важно је да познаје регион, како би се избегло поједностављено гледање на ситуацију у региону", рекао је шеф српске дипломатије.

Поновио је да је за решење питања Косова и Метохије потребно да се пронађе трајно решење, чиме би се отклонили разни проблеми који би могли да успоре наш европски пут. 

Истакао је да Србија жели да се активно укључи, као посматрачи, и у рад организације која окупља земље португалојског говорног подручја, јер то су углавном нама пријатељске земље са којима желимо што боље односе.

"Желимо да радимо на даљем унапређењу наших односа и очекујемо узвратну посету председника Португалије Србији", рекао је Дачић.

Подсетио је да је спољнотрговинска размена Србије и Португалије прошле године била око 50 милиона евра, што је добро, али може да буде и боље, те поручуио да Србија жели да и у економији имамо што боље односе.

У том смислу, оценио је као значајан радни ручак, који је његов португалски колега приредио са представницима различитих компанија, што је, каже, важно како би у Београду могли да направимо следећи корак, а то је операционализација планова разних компанија када је реч о економској сарадњи.

Португалија подржава интеграцију Србије у Унију 

Португалски министар Силва је истакао да Португалија подржава интеграцију Србије у Унију.

Он је рекао да се Португалија радује што је могла да допринесе усвајању стратегије ширења ЕУ, те додао да је 2025. датум до којег се жели завршити овај процес и оценио да је Србија лидер у приступном процесу.

Подвукао је и да је састанак са шефом српске дипломатије корак напред у даљем развоју билатералних односа две земље.

Указао је да је организован радни ручак Дачића са португалским предузетницима, јер постоји простор за унапређење економских односа.

Подсетио је да је у последњих пет одина извоз из Португалије у Србију порастао за 60 одсто, и да око 200 португалских компанија већ ради или је инвестирало у Сбрију.

Казао је да је Португалији од кључног интереса стабилизација Балкана.

Подсетио је да његова земља већ више од деценије, у оквиру међународне мисије на Косову, учествује у обезбеђивању мира, и да је заинтерсован за стабилизацију целог региона, који је, како је констатовао, клучан за безбедност Европе.

На крају је додао да постоји и могућност даљег унапређења културне сарадње, подсећајући да у Србији постоји традиција учења португалијског језика на више универзитета и да је знање на високом нивоу.

Такође је указао да је једна од бољих певачица фада, како му је његова супруга рекла, српског порекла, па и то, на том плану повезује две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи