Напад на новинарке Радио Београда и КосСева на Космету

Током посете директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића мултиетничком насељу Бошњачка махала, у северном делу Косовске Митровице, избио је инцидент. Наиме, један Албанац покушао је да одузме опрему за снимање српским новинарима, међу којима је била и новинарка Радио Београда, при чему је дошло до кошкања.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оштро је осудио напад на новинаре КосСева и Радио Београда, истичући да је то показатељ да је политичка клима према Србима и слободном и објективном извештавању лоша, те да се неки људи осећају слободно да угрожавају и физички интегритет новинара.

"То шаље лошу поруку и представља континуитет оне врсте понашања коју смо могли да видимо 26. марта", рекао је Ђурић.

Додао је да се "такви насилници и хулигани осећају ослобођено након што су видели да су и полицајци нападали новинаре".

Посету Ђурића Космету пратила је новинарка Радио Београда 1 Тања Вујисић.

После обраћања новинарима у мултиетничком насељу Бошњачка махала, које се налази у северном делу града, дошло је до мањег инцидента, када је група Албанаца покушала да приђе месту где је Ђурић био са делегацијом.

Jедан од младића је рукама опонашао орла, а реаговала је полиција која је тада спречила инцидент.

Међутим, он је из те групе кренуо ка групи српских новинарки које су хтеле да сниме то што се десило, међу којима је била и извештачица Радио Београда.

Пришао им је и унео се у камеру новинарке КосСева, која је снимала, а затим ју је одгурнуо руком.

У помоћ су им притекле друге колеге и сви заједно су се брзо повукли у северни део Митровице.

Све ово се догодило у присуству полиције, која није реаговала.

Радио Београд 1 најоштрије осуђује покушај напада на новинарку Тању Вујисић и захтева да надлежне институције реагују и омогуће представницима медија сигуран и неометан рад.

Инцидент је осудио и Далибор Јевтић, потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци, који је поручио да је познат идентитет починиоца и да они морају да одговарају.

Осуде новинарских удружења

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије осудили су напад и захтевају од надлежних органа да утврде идентитет особа које су физички и вербално насрнуле на новинарке у Бошњачкој Махали и спроведу законом предвиђене мере.

Подсећају и инистирају да се идентификују и процесуирају и полицајци који су током акције хапшења Марка Ђурића 26. марта 2018. у Косовској Митровици претукли сниматеља РТС-а Владимира Милића и напали новинарку Вечерњих новости Драгану Зечевић, уредницу листа Јединство Раду Комазец и уредницу портала КосСев Татјану Лазаревић.

О данашњем нападу, где је младић одгурнуо једну новинарку и запретио им да прекину снимање, постоји и видео-запис који све јасно документује, тако да УНС И ДНКиМ очекују од надлежних органа да овај случај процесуирају, наведено је у заједничком саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво