Аустрија снажно подржава европски пут Србије

Министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Аустрије у Србији Николаусом Лутеротијем о Извештају ЕК о напретку Србије, билатералним односима и сарадњи две државе у наставку приступања Србије ЕУ.

Министарка и аустријски амбасадор разматрали су и резултате реформског процеса, ситуацију у региону и приоритете председавања Аустрије Саветом ЕУ у другој половини године.

Јоксимовићева је оценила да је Извештај ЕК избалансиран, добар и одмерен, да је запажен напредак Србије у готово свим областима.

Посебно је нагласила резултате у економији, владавини права, борби против организованог криминала и корупције, али и наводе о значају наше државе као фактору регионалне сарадње и стабилности.

Наравно, свесни смо да има још посла у свим наведеним областима, додала је министарка Јоксимовић, уз констатацију да ће урађено бити у функцији напретка грађана.

Извештај је, такође, како је оценила, значајан индикатор и за отварање нових поглавља.

Обавестила је Лутертотија да је држава спремна за отварање пет поглавља: 33 - финансијске и буџетске одредбе, 9 - финансијске услуге, 13 - рибарство, 18 - статистика и 17 - економска и монетарна унија.

Нагласила је да Србија очекује да ће током бугарског председавања Саветом ЕУ у првој половини године, отворити више од два поглавља.

Министарка европских интеграција је истакла да су за Србију стабилност и напредак веома важни како за регион, тако и за ЕУ у целини. Верује да би залагање Београда - да је мир предуслов сарадње и развоја, требало да следе сви у региону.

Амбасадор Лутерорти је поручио да Аустрија снажно подржава јасно проервопско опредељење и стратешки интерес Србије да постане чланица ЕУ.

Потврдио је да ће Аустрија и током председавања Саветом ЕУ помоћи Србији у даљем процесу приступања и нагласио да смо - када је о европским интеграцијама реч, на правом путу.

Уверен да је нашој држави и будућности место у ЕУ, позитивно се одредио према резултатима реформи и додао да очекује да ће започете реформе бити настављене већим интензитетом.

Министарка европских интеграција захвалила је на помоћи, подршци и искуству којим Аустрија доприноси процесу европских интеграција Србије.

Јоксимовићева и амбасадор Лутероти истакли су да су билатерални односи две државе на високом нивоу и прцизирали да је један од доказа чињеница да је Аустрија један од највећих инвеститора у српску привреду, саопштила је канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Констатовали су и да постоји простор за интензивирање свеукупне сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво