Вучић са Алексом Соросом о евроинтеграцијама, предузетништву и Ромима

Председник Александар Вучић састао се са Александром Соросом, замеником председавајућег Фондације за отворено друштво, са којим је разговарао о напретку Србије у европским интеграцијама, подизању предузетничког духа и унапређењу положаја Рома у Србији.

Александар Сорос је изразио спремност још веће подршке реформама, јачању капацитета државних институција и јачању демократских процеса у Србији, саопштила је председникова Служба за сарадњу са медијима.

Фондација за отворено друштво је спремна да помогне колико год је у њеној моћи у унапређењу положаја Рома у Србији, што би у великој мери допринело и њиховом већем учешћу у јавном животу.

Тема разговора била је и унапређење и коришћење потенцијала ромске заједнице у области развоја предузетништва, у чему ће помоћ пружити како локална заједница у којој живе, тако и цела Србија.

"Србија има прилику да искористи европске и националне ресурсе да унапреди положај најугроженијих грађана Србије, међу којима су и Роми", истакао је Сорос.

Двојица саговорника разговарали су и о позитивном аспекту живота и стваралаштва Рома у Србији, а то су свакако њихова култура и уметност.

Фондација је недавно покренула Европски ромски институт за уметност и културу у Берлину, а Србија разматра могућност отварања огранка Института у Београду.

Председник Вучић је захвалио Фондацији на залагању да седиште иницијативе "Интеграција Рома 2020", коју води Савет за регионалну сарадњу, буде у Београду под покровитељством Владе Србије и изразио очекивање да сарадња са овом регионалном иницијативом буде још плодотворнија.

Састанку су присуствовали чланица борда Ромског програма Соња Лихт, директор Одељења за ромске иницијативе Фондације за отворено друштво у Будимпешти Жељко Јовановић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак и менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Драгана Јовановић.

број коментара 19 пошаљи коментар
(субота, 21. апр 2018, 09:07)
anonymous [нерегистровани]

По чему су неравноправни?

Ко је то до сада у Србији бранио Ромима да се образују?

(субота, 21. апр 2018, 02:36)
anonymous [нерегистровани]

Razmisljanje

Dali je ta porodica Soros toliko plemenita kada zeli da pomaze Rome I u jednoj maloj zemlji kao sto je Srbija?
Ne mogu da verujem da iza toga stoje neke skrivene namere.

(петак, 20. апр 2018, 19:51)
Petar [нерегистровани]

Soroš

Soroševi su ogorčeni neprijatelji Vladimira Putina i Trampa i ovaj potez primanja nekoga od Soroševih je katastrofa za Srbiju!

(петак, 20. апр 2018, 18:21)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Vucic iz dana u dan pokazuje da je cvrsto resen da srbiju uvede u EU.

(петак, 20. апр 2018, 18:06)
anonymous [нерегистровани]

Izmedju redova

To znaci da je jedan iz familije "Soros" dosao da nam kaze da moramo da primimo Rome proterane iz EU i da ih integrisemo.Toliko dragi moji.

(петак, 20. апр 2018, 18:04)
anonymous [нерегистровани]

bravo

Ovakvi razgovori uvek mogu doneti pozitivne koristi za Srbiju.

(петак, 20. апр 2018, 17:59)
Emilija [нерегистровани]

Вучић са Алексом Соросом о евроинтеграцијама, предузетништву и Ромима

Moje skromno misljenje je da nacionalne manjine imaju apsolutna ista prava kao i vecinski srpski narod, to govorim jer zivim u multietnickoj sredini, tacnije AP Vojvodini .

(петак, 20. апр 2018, 17:53)
sinisa [нерегистровани]

fondacija

Fondacije I pomoci uvek su dobrodosle za bilo koju nacionalnu manjinu kao sad za Rome .

(петак, 20. апр 2018, 16:57)
Горан [нерегистровани]

Интерес кућу гради

Докле год имамо заједнични интерес који не угрожава никог - сваки облик сарадње и узајамне помоћи је добродошао.

(петак, 20. апр 2018, 16:27)
anonymous [нерегистровани]

caca

Lepo od njega sto je izrazio zelju za vecu podrsku