"Србија у фокусу ЕУ јер се посматра као фактор стабилности"

Цео регион је на раскрсници и очекује се да се одређена отворена питања затворе, а за Србију је то питање нормализације односа са Приштином, рекла је директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић говорећи о европском путу Србије.

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић сматра да све чешће посете високе представнице ЕУ Федерике Могерини Србији, али и осталим земљама региона, говоре о фокусираности ЕУ на проширење и на покушај да Западни Балкан добије јасну европску перспективу у светлу Стратегије проширења до 2025.

"Указује на жељу да највиши званичници потврде европску перспективу, подстакну реформе и донесу поруке да је регион добродошао у ЕУ", рекла је Јоксимовићева гостујући у Дневнику РТС-а и додала да је Србија у фокусу јер се посматра као фактор стабилности у региону.

Коментаришући то што се стиче утисак да далеко и јако одјекне сваки корак Приштине, чак и када су само најаве, попут те да ће формирати ЗСО, Јоксимовићева је рекла да је то покушај да их подстакну да испуне обећано.

Истакла је да је цео регион на раскрсници и да се очекује да се одређена отворена питања затворе, а за Србију је то питање нормализације односа са Приштином.

"Чини ми се да је готово немогуће направити нови корак ако се не формира ЗСО и Србија сматра да је то од кључног значаја за даљу нормализацију. Постоје спољашњи притисци на Приштину да до тога дође. Биће потешкоћа али важно је рећи да је одређеним активностима Београда Приштина сатерана да овај процес отпочне, а надам се да ће реализација доћи у договореном оквиру од четири месеца", рекла је Јоксимовићева.

Истиче да је Бугарска ставила питање проширења у фокус председавања. "На инсистирање Бугарске, самит ће бити у Софији, то је први самит од таквог значаја од солунског из 2003.", рекла је директорка Центра за спољну политику.

На питање како коментарише истраживање према којем се велики број грађана Србије залаже за Космет у оквиру Србије, али без личне жртве, односно одвајања од плата и пензија, Јоксимовићева је рекла да је економија кључ за бољи живот грађана и да они све активности у вези са политиком виде кроз покушај и жељу да једног дана имају бољи кућни буџет, безбеднију будућност за потомке.

"Економија и стандарди су ти који грађане интересују", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи