Косовска влада усвојила Платформу за дијалог са Београдом

Платформа за финализацију политичког дијалога са Београдом, којом се председник привремених косовских институција Хашим Тачи овлашћује да води дијалог о постизању правно обавезујућег споразума, усвојена је у косовској влади.

Влада је Платформу за финализацију политичког дијалога са Београдом проследила парламенту на усвајaње, пише Радио Слободна Европа.

Према Платформи, делегацију Приштине ће чинити по један представник свих политичких партија.

Документ предвиђа да дијалог треба да буде окончан правно обавезујућим споразумом што подразумева међусобно признавање, наводи РСЕ.

Само потписивање правно обавезујућем споразума може, како се наводи, да нормализује односе "између двеју суседних држава, поштујући суверенитет и територијални интегритет".

Платформа предвиђа и да ће правно обавезујући споразум Приштини омогућити да постане чланица УН и свих других међународних организација у које није учлањена.

Очекује се и да ће тај споразум убрзати процес учлањења Приштине у НАТО и ЕУ.

Давањем овлашћења Хашиму Тачију да води дијалог о постизању правно обавезујућег споразума, Платформа предвиђа да је он дужан да подноси редовно звештај парламенту о току дијалога.

Рамуш Харадинај је на седници владе рекао да је било време да влада парламенту достави Платформу о дијалогу.

"Ова платформа садржи предуслов који изражава вољу за добре суседске односе, поштовање споразума, интеграцију у ЕУ и НАТО. Такође, дијалог чини транспарентнијим ", рекао је Харадинај.

Као важно, издвојио је то што су у парламенту заступљене све странке, а што ће омогућити свеоубхватну расправу о овом документу.

Косовски премијер је рекао да ће влада поштовати оно што у вези са Платформом одлучи парламент, преноси РСЕ.

Навео је да је дијалог са Београдом исцрпљен, да више не даје ефекте тако да се, како је рекао, мора ићи у завршну фазу на чему ће Приштина инсистирати.

Напоменуо је и да ће од посланика затражити да расправу о Платформи окончају у одређеном року.

Истакао је да је у току реализација споразума који се односе на примену дела који се односи на формирање Заједнице српских општина, и да је у поступку израда Статута ЗСО.

"Споразумом из Брисела је предвиђено да се на крају Статут усклади са Уставом Косова", рекао је Харадинај.

Наводи се да се током дана очекују разговори са косовским Србима о овом питању.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво