"Мир и стабилност - заједнички интерес Србије и НАТО"

Председник Парламентарне скупштине НАТО Паоло Али рекао је да Србију и Алијансу чврсто повезује заједнички интерес за очување мира и стабилности Западног Балкана. Премијерка Ана Брнабић навела да је Србија, иако војно неутрална, спремна за сарадњу са НАТО.

Брнабићева је прецизирала да је Србија без аспирација ка чланству у НАТО или било којој другој војној алијанси у свету, али да је потврдила посвећеност даљем развоју сарадње са Алијансом и државама које чине ову организацију, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Нагласила је да је Србија показала да је одговоран партнер, спремна да сарађује са НАТО и другим међународним факторима, пре свега кроз учешће у програму "Партнерство за мир".

Брнабићева је истакла да је присуство Кфора на Косову и Метохији од изузетне важности за Србију, нарочито након недавног инцидента и хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића од стране специјалних јединица косовске полиције.

Представници делегације НАТО пренели су председници Владе да разумеју колико је питање Косова и Метохије осетљиво за Србију и истакли да је важно наставити са проналажењем трајног и одрживог решења.

Брнабићева је оценила да је, упркос развијеним политичким односима и бројним областима сарадње са НАТО, однос српске јавности према Алијанси и даље оптерећен тешким наслеђем из прошлости, наводи се у саопштењу.

Нагласила је важност даљег јачања међусобне сарадње нарочито у области борбе против тероризма, трговине људима, као и организованог и сајбер криминала.

Договорен је и наставак заједничких активности у циљу повећања степена безбедности и размене знања и искустава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи