Симић: Данас састанак са управљачким тимом за израду статута ЗСО

Посланик Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да ће сви политички представници српског народа данас у Звечану разговарати са управљачким тимом за израду статута ЗСО. Истакао је да деле мишљење председника Александра Вучића да Приштина у наредна три и по месеца неће учинити потребне кораке у процесу формирања Заједнице српских општина. Тврди да се до сада показало да нема искрене воље Приштине да се ЗСО формира онако како је договорено у Бриселу.

Игор Симић је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетио да је данас пет година од када је потписан Бриселски споразум и од када је било потребно формирати Заједницу српских општина.

"На данашњем састанаку који почиње у 13 часова у општини Звечан сви политички представници српског народа разговараће са управљачким тимом који је задужен за формирање ЗСО", навео је Симић.

Навео је да ће управљачки тим данас представити свој план и овлашћење које му је дато од стане ЕУ не само представницима Српске листе, већ свим изабраним представницима српског народа на КиМ из свих десет општина са српском већином, али и општина у којима Срби нису већина.

На питање да ли је почела израда статута ЗСО, Симић каже да је најбоље да се то питање постави управљачком тиму. 

Подсетио је да је тај управљачки тим формиран 2013. године и проширен 2016. године са два нова члана, а потврђен пре 14 дана од стране косовске владе.

Нагласио је да су у том управљачком тиму четири представника Срба са КиМ.

"Ми смо успели заједно са својом државом и председником Вучићем да се изборимо да се имена односно чланови управљачког тима не мењају, било је најава и иницијатива из Приштине да се управљачки тим прошири да поред тих четири представника српског народа буду и седам или осам представника Алабанаца", објансио је Симић.

"У том случају замислите какав би то статут био и какав би то приступ управљачког тима био и какве би активности управљачког тима биле када имате двоструку већину Албанаца унутар тог одбора. Опет би се каснило и одуговлачило са оним што је потписано", додао је Симић.

"До сада се показало да нема искрене воље Приштине да се ЗСО формира" 

Указао је да представници Српске листе сматрају да Приштина за три и по месеца неће предузети кораке у процесу формирања ЗСО, што је и председник Вучић синоћ рекао.

"Ми делимо скепсу председника Вучића. Ако пет година нисте имали никакав корак и онда само потврдите одлуку из 2016. године о замени два члана управљачког тима, а ЕУ односно ЕК у свом Извештају то представи као напредак Косова ка формирању ЗСО то делује поражавајуће", рекао је Симић.

Нагласио је да нема никаквог напретка, као и да је начињен онај корак који је требао да буде начињен пре пет година.

"Ми имамо план када је у питању формирање ЗСО који таксативно наводи шта је све био потребно да се уради и овај период од четири месеца требао је да буде завршен 2016. године", указао је Симић.

"Како год, хајде да ми сачекамо, да не буде да су Срби ти који кваре договор, да су Срби ти који нису за сарадњу и за конструктиван приступ овом проблему", истакао је Симић.

Тврди да се "до сада показало да нема искрене воље Приштине, а ни њених ментора, да се ЗСО формира онако како је договорено у Бриселу".

Истакао је да су дефинитивно Срби и председник Александар Вучић у протеклих пет година од када је потписан Бриселски споразум били спремни да уложе много тога како би заштитили српски народ на КиМ, али и мир на Балкану.

"Надам се да међународни представници то препознају, ми чујемо од председника Вучића да они то и у разговорима говоре, ја очекујем да у складу са тим предузму активности како би приморали Приштину да измени своје унутрашње акте и омогући формирање ЗСО", рекао је Симић.

Објаснио је да формирање ЗСО не зависи само од статута, већ и од свих измена закона који су на снази у Приштини, како би се омогућило да статут оног тренутка када ступи на снагу може да нормално обавља својu делатност – омогући формирање ЗСО.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво