Вучић за РТС: Недопустиво је гажење заставе било које суверене земље

Председник Србије Александар Вучић осудио је инцидент са хрватском заставом који је у парламенту изазвао Војислав Шешељ и додао да је нарушен углед Србије. Истиче да као председник државе осуђује сваку врсту насиља и претњи, али да жали због одлуке премијера Хрватске Андреја Пленковића да се делегација Сабора врати у Загреб.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је недопустиво гажење и паљење хрватске заставе, али и било које друге заставе, било које суверене земље.

Ово је врло лоша порука коју као народ шаљемо, истакао је председник Србије поводом инцидента у парламенту.

Поручио је да ми нећемо дозволити да неко са стране угрози наше госте, али је навео да је веома тешко да се реагује када су у питању народни посланици.

"Поставља се питање зашто је то направљено. Ја на то немам одговор. Наше је да то осудимо и у томе се разликујемо од Хрвата, који ништа од тога нису осудили када сам био у Загребу, не рачунајући осуде Колинде Грабар Китаровић", рекао је Вучић. 

Подсетио је да су га током његове посете Загребу вређали, да га је посланик Хрватског сабора "јурио по улицама", те да је уочи и на дан његове посете тамо запаљено неколико застава Србије – али да он није прекинуо посету.

"Вређали су ме, називали су ме четником, називали су ме најпогрднијим именима. Мени то није био довољан разлог за напуштање Загреба, јер сам сматрао да је врло важно да разговарамо", рекао је Вучић и истакао да "страшно жали" због одлуке Андреја Пленковића да прекине посету делегације Сабора.

Коментаришући то што је српска амбасадорка у Хрватској одбила да прими протестну ноту Загреба, Вучић је упитао – шта су то лоше државни органи Србије урадили.

Како је рекао, у Хрватској данас живи 186.000 Срба, који ће се сада осећати лошије. Истовремено, указао је, најављује се споменик у Двору на Уни Алојзију Степинцу, правоснажном пресудом осуђеном за злочине почињене против Срба...

"Биће, дакле, све то потпуно бачено у засенак и проћи незапажено због наших глупости, које су за најстрашнију осуду", рекао је председник Србије.

У Хрватској, додао је, има десет градова са улицама Миле Будака, усташког зликовца, а нисмо реаговали ни на приче о ратној одштети, иако су нарушили територијални интегритет Србије, што је, истиче, "у лице рекао Пленковићу", као ни на то што су у закон убацили да је Србија извршила агресију на Хрватску...

"Све смо то прећутали, а сада смо 'дочекани' тиме што је једна опозициона групација урадила", рекао је Вучић.

Подсетио је да су и шефицу европске дипломатије у парламенту дочекали немогући услови, али да није прекинула посету због тога.

"Шешељ је то радио и Федерики Могерини, па је она говорила у немогућим условима у Скупштини, не само да није напустила Србију већ ни Скупштину Србије", рекао је Вучић.

Говорећи о најављеном митингу радикала и контрамитингу у Хртковцима, председник је поручио да једино што може да каже јесте да никаквог насиља нигде неће бити.

"Много урађено за Хрвате у Србији"

Председник је оценио да је Србија у међувремену за Хрвате много урадила и да "чека хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да се тиме похвали".

Хрвати су, каже, наши грађани и треба им помоћи да се осећају баш тако, и безбедно и сигурно.

Набројао је шта је све урађено за хрватску националну мањину и шта ће урадити, у складу с оним како се једна одговорна земља понаша према својим грађанима.

"И онда вам се догоди ово што вам наруши и углед и имиџ. Шта да радите... Али замислите да сам то исто хтео да урадим и одем из Загреба... Јавност у Србији то не би могла да прихвати. А све што се на било који начин каже и уради против Срба је, ваљда, добро или опште прихваћено", закључио је председник Вучић.

"Од Могеринијеве очекујем речи охрабрења"

Председник Србије истакао је да од сутрашњег разговора са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини очекује речи охрабрења, али наглашава да се разговори односе пре свега на дијалог Београда и Приштине.

Вучић је казао да се са представницима ЕУ разговара пре свега о односу Београда и Приштине, а да све остало заузима свега десет одсто разговора.

"Суштински разговарамо о односима Београда и Приштине, који представљају највећу препреку на нашем европском путу – поглавље 35. То знамо ми и знају у ЕУ. Поставља се безброј питања, колико ко има шта коме да каже. Имаћемо и ми поруке у вези са формирањем ЗСО. Пет година није формирана", рекао је председник.

Указао је на то да су Албанци имали рокове које нису испунили, а данас са одушевљењем неки прихватају што су наводно почели да раде на томе.

"Сачекаћемо још три и по месеца за ЗСО" 

"Рекли су да ће за три и по месеца изаћи са статутом за ЗСО. Сачекаће Србија и то, али нећете видети статут за три и по месеца. Обмањују јавност међународне заједнице, оних који су стварали косовску независност", поручио је председник.

Вучић је рекао да је позиција Србије чиста, али и ужасно тешка, јер не разговара са Албанцима, већ са онима који их штите, а то су САД, Велика Британија и "ко зна које све земље".

"Када разговарате са много јачима, руке су вам везане, много сте слабији, али вам преостаје само да се храбро и поносито борите за своју земљу, за интересе свог народа, за српски народ на Косову и Метохији, како би могао да опстане на својим огњиштима", објаснио је Вучић.

Каже да не постоји објашњење које могу да му дају, и да не могу да му причају бајке о неким уставима, законима, јер, како је нагласио, зна свако слово и тачку која је изговорена у Бриселу.

"Знам колико је било неистина намерно проведених против српске стране", рекао је Вучић и додао да је Приштина требало да измени свој правни оквир за формирање ЗСО, а да ни то није урађено.

На молбу да оцени извештај ЕК о напретку Србије, председник је навео да не воли да оцењује туђе оцене.

"Њихова оцена је да Србија напредује на европском путу. Нормално је да напредујете и то је добра вест за Србију, али то радимо због себе, да бисмо имали бољи правни поредак, бољу економију, уређенију земљу. Наставићемо да радимо и напредујемо", рекао је Вучић.

"Само једна ствар није остварена из Бриселског споразума"

Председник Вучић је рекао да из Бриселског споразума није испуњена само тачка о формирању ЗСО, да не очекује да ће Заједница бити формирана ни за три месеца, колико је преостало Приштини да то учини, према новом року који је добила од Брисела, али да не прихвата лицемеран став да су сви подједнако криви.

"Србија није ни за шта крива", рекао је Вучић.

Осврћући се на чињеницу да је сутра годишњица од потписивања Бриселског споразума, пре пет година, а да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини позвала на хитан напредак са циљем постизања правно обавезујућег споразума, Вучић каже: "Пустите примену раније постигнутих споразума."

"Само једна ствар није остварена – ЗСО, то је првих шест тачака, и ту је тачка 13, која говори о томе да ће се о проблемима у телекомуникацијама и енергетици разговарати и дискутовати. Телекомуникације су решене, а за енергетику се каже само да ће се дискутовати. Само ЗСО није решена, а увек обе стране морају да буду криве", каже Вучић.

Међутим, како каже, не прихвата тај лицемерни приступ јер Србија није ни за шта крива.

На питање новинара да прокоментарише то што ЕК у Извештају о Косову хвали Приштину због напретка поводом формирања ЗСО, председник Србије каже: "Честитам им на томе. Видим како је формирана, докле се стигло са статутом. И то је то лицемерје о којем вам говорим."

Он такође истиче да Срби са Косова неће сами сутра или прекосутра почети са формирањем ЗСО, већ ће сачекати да прође тај рок од три месеца колико је одредила ЕУ.

"Али, кажем вам, ни за три месеца неће бити тога. Знам Албанце, знам им менторе. На њиховом удару сам зато што сам то све прошао, што им знам намере и зато што те приче више не пролазе", истиче Вучић.

Он наводи да је Косово требало да уподоби све прописе и законе да би се формирала ЗСО а да нису уподобили ниједан: "Нула! Кога обамњујете?", упитао је он и додао да ће Србија говорити истину. 

"Питање реформе ЕУ је њена унутрашња ствар, ми радимо"

Изјаву француског председника Емануела Макрона о предности реформи у Унији у односу на њено проширење тумачим као унутрашњу ствар Европске уније, изјавио је Вучић и истакао да су за Србију важне реформе које она спроводи, а не то да коментарише једну или другу реченицу европских званичника.

Вучић је, упитан о изјави француског председника, рекао да Макрон има своју политику, да је Француска друга земља по значају у ЕУ, те да од Француске очекује подршку на европском путу Србије.

"Ускоро ћу разговарати са Макроном. Очекујем да став буде подршка европском путу Србије", каже Вучић и додаје да је за Србију од коментарисања изјава европских политичара много важније колико ће отворити нових фабрика, мостова, пруга, путева...

Суштина је то што ми радимо у Србији, каже Вучић, а од тога, додаје, да ли ће неко у ЕУ рећи једну или другу реченицу и од тога да ће Србија за пет или десет година ући у ЕУ важније је да живимо боље и земљу мењамо.

Истакао је да су за Србију кључна питања из области економије, а не коментарисање сваке изјаве европских политичара и подвукао да је за нас важно да чувамо мир и стабилност. 

"Идем на разговор с Нишлијама" 

Вучић каже да ће ићи у Ниш 25. априла, како је најавио, због отварања новог погона "Леонија", али и да ће врло радо разговарати с грађанима који протестују због нишког аеродрома. 

Каже да Србија никога неће терати на силу да узме новац и развија се, те да грађани морају да преузму одговорност за такве одлуке.

"Идем у Ниш, наравно, да објасним грађанима, јер сви заједно смо урадили много за Ниш – добио је најлепши Клинички центар, то није само од новца Нишлија, већ свих грађана Србије, добија ауто-пут до Софије, ускоро крећу радови према Мердару и Приштини, добио је шест нових фабрика, идем да отворим 'Леони', више од 2.000 радника ту ради", набрајао је председник.

Неко је, приметио је Вучић, све то почео да гради и зида како никад није било и на све је то, каже, поносан. 

"Идем на разговор с Нишлијама, немам проблем с тим, и како год да се договоримо, као и у случају косовског питања, народ ће имати последњу реч. Моје је да предложим шта мислим да је најбоље, и то после тешке борбе, а не после спавања до један и глупих питања Међународном суду правде и ћутања на једнострано проглашење незавиности", поручио је Вучић. 

И, како је рекао, и ако народ неће то што има да им каже, нема проблема...

"Неко други ће тада морати да сноси одговорност. А то у Нишу је најтупавији протест, тупавији од оног који су организовали Јанковић и Јеремић, кад је требало наводно да поставим Јанковића за премијера. Овде је питање да нешто што је друштвена својина прелази у друштвену својину. Јер излечили смо Ниш од дугова и ви сада хоћете ономе ко има пара и жели све најбоље том аеродрому, ви кажете да вам то не треба", навео је Вучић.

Додао је да се ту помињу неке фикс-идеје о томе да се све ради због неких Руса или ко зна кога – а реч је, истиче, о улагању у Ниш. Међутим, како каже, ако то грађани не желе, Србија ће улагати тамо "где нас људи хоће, где хоће своју Србију". 

"Ви нећете своју Србију, хоћете неке из тамо неких амбасада да вам помажу, узмите то... ништа нећемо на силу. Али исто тако народ онда мора да преузме одговорност. Ја те глупе разлоге не разумем, али ако нећете, ти који тако одлуче мораће да сутра положе рачуне суграђанима", рекао је Вучић.

Поручио је да нам је данас више него икад пре потребна озбиљност, а да, с друге стране, грађани могу да буду сигурни да ће мир и безбедност бити очувани, и да ће Србија ићи напред без обзира на то колико то буду желели неки и на западу и на истоку. 

"Напредак ћемо бранити на сваки начин", поручио је председник Србије. 

"Јавни дуг до краја године мањи од 52 одсто БДП-а"

Србија је највећи напредак остварила у области економије, што је констатовано и у Извештају ЕК, и то мора да похвали свако, изјавио је Вучић и истакао да ће до краја године јавни дуг бити мањи од 52 одсто БДП-а.

"Највећи напредак је на пољу економије. Када сам постао председник Владе, плате у Србији су биле 340 евра, а данас просечне плате већ су 425 евра. Пре краја године биће између 480 и 500 евра", рекао је Вучић.

Буџет Србије, каже, и даље бележи суфицит и то трећу годину заредом. "Никада то Србија није имала, сада трећу годину заредом имаће суфицит", навео је Вучић.

Србији, истиче, више нису потребни никакви велики кредити, а пре краја године превремено ћемо отплатити још 700 милиона долара кредита.

"Смањујемо и даље јавни дуг. Када сам постао председник Владе, јавни дуг је био 77 одсто БДП-а, данас је 57, биће мањи од 52 одсто до краја године. Тиме остављамо нашој деци за будућност много боља времена. То су за нас кључна питања", истиче Вучић.

Истовремено је у Србији, како је рекао, за неколико година изграђено ауто-путева које нисмо изградили у претходних 70 година.

Набрајајући планове на изградњи путева, Вучић је навео Источни крак Коридора 10, од Ниша ка Пироту и Димитровграду, и Јужни крак од Лесковца до Врања и до границе са Македонијом.

Гради се, каже, и ауто-пут Београд–Чачак–Пожега, који нико није ни сањао да ће бити изграђен, а следи завршавање договора за Моравски коридор, као и рад на путевима Београд–Зрењанин, Зрењанин – Нови Сад, потом Рума–Шабац, Шабац–Лозница.

"О пругама да не говорим. Очекујем наредних дана коначно потписивање уговора (за пругу) Београд–Будимпешта и да се крене у тај велики посао. То су ствари које иду добро", закључио је Вучић.

број коментара 37 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. апр 2018, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

komentari

mislim da dvadesetak komentara nije cela srpska javnost.to se desava svuda.mislim da je dobro da ti narodi ne zive skupa i da ih nije trebalo spajat kroz istoriju upravo zbog verske netrpeljivosti.ako zelimo u EU onda moramo biti donekle u dobrim odnosima.

(четвртак, 19. апр 2018, 09:41) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

sve su znali

Sve su znali i samo cekali.Isplanirali su napade na Vucica i palenje srpskih zastava po Zagrebu.Znali su da ce morati doci u Beograd i da ce se nesto slicno desiti.Samo su cekali i kad se desilo, pompezno otkazali posetu i otisli.Sve sto se desavalo u Zagrebu nece ni spomenuti a ovo u Beograd ce pamtiti i spominjati dok su zivi.

(четвртак, 19. апр 2018, 09:34) - anonymous Pero iz Svedske [нерегистровани]

Koliko i koliko su nas puta ,,,,,,

Ma koliko i koliko puta su nas pljuvali ,,zgazili nasu
zastavu i velike i male sile pa smo skinuli glavu cak smo rekli i hvala...Srbija da se vrati na onu herojsku periodu
1940g. kad smo vikali na Terazijama u centru Beograda
" Bolje rat nego Pakt "....Pero

(четвртак, 19. апр 2018, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

Miroslav

U Hrvatskoj svaki dan gore srpske zastave na ustaškim orgijama.

(четвртак, 19. апр 2018, 09:17) - anonymous [нерегистровани]

Vecina komentara place za Hrvatskom

Oni su svoje ciljeve ostvarili, a vi se izvinjavajte i klanjajte do zemlje.

(четвртак, 19. апр 2018, 09:09) - Mare [нерегистровани]

Neprijatnosti

Vucic je u raznim posetama dozivljavao i vece neprijatnosti pa nikada nije bezao.

(четвртак, 19. апр 2018, 09:05) - Dana [нерегистровани]

kj

Nikako ne opravdavam postupak, ali i kod njih se svašta radi.

(четвртак, 19. апр 2018, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

Budite pametni!

Nije otisao samo zbog zastave, vec je Seselj pretio i psovao i naravno prisao blizu!Bezbednost je bila u pitanju!Sta ste zapeli da je zbog zastave otisao!Uostalom, privrednici su ostali, jer njima nije preceno!Kako bi reagovali nasi da im je neko pout Seselja prisao u BiH, Hrvatskioj, CG, Kosovu?Setite se slucaja "bentlie" i reakcije i sta se sada desava!Ne budite cinicni i licemerni!

(четвртак, 19. апр 2018, 08:33) - milica [нерегистровани]

milica

Njegove greske mi moramo da peglamo.

(четвртак, 19. апр 2018, 08:27) - Вања [нерегистровани]

Није све тако црно

Негде се разбијају табле, а негде газе заставе.