Бибер: Односи у региону су прилично заоштрени и лоши

Директор Центра за европске студије Универзитета у Грацу Флоријан Бибер сматра да је инсистирање на датуму погрешан приступ питању будућег чланства земаља Западног Балкана у Европској Унији. 

"Не ради се само о датуму када земља може постати чланица, већ је најбитније како се држава трансформише, како постаје стабилно, демократско друштво. Небитан је датум, важнији је процес", објашњава Бибер своје виђење европског пута земаља овог региона за Танјуг. 

Оцењује да потребе за трансформацијом не прате довољно политичке поруке у региону и спремност да се гледа критички на себе, те додаје да и ЕУ мора пријатељски и критички да посматра земље Западног Балкана, о чијем напредаку у процесу придруживања говори и годишњи извештај ЕК. 

Европска комисија је, како сматра Бибер, стратегијом представљеном у фебруару, јасно идентификовала неке проблеме, али није дала добре препоруке шта урадити с тим. 

"То је добра анализа али лош путоказ. Неопходна је оштрија анализа са поруком шта земље треба да ураде по питању стања демократије, владавине права, медија", нагласио је Бибер. 

Међу питањима према којима земље региона морају променити однос наводи да, пре свега, билатерални односи морају бити бољи. 

"Односи у региону су прилично заоштрени и лоши, попут инцидената између Приштине и Београда. То није добра порука за регион и ЕУ. Има проблема и унутар земаља региона", објашњава Бибер. 

Аустријски експерт за Балкан указује и на то да је познато да неке чланице као што су Мађарска и Пољска имају проблеме са демократијом, али истовремено сумња да би Немачка, Холандија или неке друге чланице биле спремне да прихвате нове чланице које имају слабу демократију. 

"То је питање које треба унапредити и то не само формално усвајањем закона, већ његовом применом. То су неки недостаци који спречавају земље Балкана да постану чланице ЕУ у скоријој будућности", закључио је Бибер. 

број коментара 0 Пошаљи коментар