Дачић са новим амбасадором Аустрије, Марока и Јордана

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је у куртоазну посету новоименованог амбасадора Републике Аустрије у Републици Србији Николауса Лутеротија. Дачић се састао и са амбасадором Марока и Јордана.

Пожелевши добродошлицу новом амбасадору Аустрије, министар Дачић је изразио задовољство због добрих билатералних односа, које карактеришу чести сусрети на високом и највишем нивоу, као и веома развијена економска сарадња, саопштило је ресорно министарство.

Шеф српске дипломатије је изнео уверење да ће нови амбасадор Аустрије својим залагањем допринети даљем унапређењу свеукупних односа између две земље.

Амбасадор Николаус Лутероти је захвалио на добродошлици и изразио је задовољство што је дошао на службу управо у Србију.

Истакао је да је за Аустрију Србија најважнији партнер у региону, да ће Аустрија наставити са подршком Србији на њеном путу ка Европској унији.

Посебно је подвукао да је Аустрија пре неколико недеља представила своје приоритете током председавања Савету Европске уније у другој половини 2018. године, те да ће један од приоритета бити проширење Европске уније.

Дачић и Белхажа о подршци у међународним организацијама 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је амбасадора Марока Мухамеда Амина Белхажа, а размотрена су актуелна питања билатералне сарадње две државе и међусобне подршке у међународним организацијама.

Уз заједничку оцену да је недавна посета министра Дачића Мароку била изузетно успешна, указано је на значај реализације других, планираних, посета на високом нивоу и Мешовите комисије за економску сарадњу, током ове године.

Министар Дачић уручио је позивно писмо за узвратну посету министра спољних послова Марока, Насера Бурите, саопштио је МСП. 

Односи Србије и Јордана добри 

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са амбасадором Јордана Фавазом Ал-Еитаном и оценио да су укупни односи Србије и Јордана добри, али недовољно развијени.

Како је саопштено, Дачић је, уз подсећање на дугу традицију дипломатских односа две земље који су успостављени 1951. године, истакао потребу ревидирања споразума из доба бивше СФРЈ.

Јордански амбасадор, акредитован на нерезиденцијалној основи из Грчке, известио је шефа српске дипломатије о ситуацији у припадајућем региону, а сарадњу са Србијом оценио је као веома позитивну.

Потврђена је обострана опредељеност за наставак развоја билатералне сарадње уз очекивање да се односи унапређују, посебно у области образовања, културе и спорта. 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар