Стефановић: Борба против организованог криминала нема алтернативу

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у Аустрији да сарадња полиција у борби против организованог и свих других видова криминала нема алтернативу, што су показали и резултати заједничких акција остварени у претходним годинама.

Небојша Стефановић је на заједничкој конференцији са савезним министром унутрашњих послова Аустрије Хербертом Кикелом и директором Савезне криминалистичке полиције те земље Францом Лангом, истакао да је сарадња српске и аустријске полиције у претходним годинама била веома успешна. 

Та сарадња резултирала је конкретним акцијама заплене наркотика и хапшењима многих припадника организованих криминалних група, навео је Стефановић. 

"Наше две полиције намеравају да сарађују врло интензивно и у будућности у свему ономе што чини срж добре полицијске сарадње, али хоћемо и да пружимо подршку и свим другим колегама у региону да кроз једну чврсту и заједничку мрежу више полиција не дозволимо да криминал помисли да је јачи", рекао је Стефановић који је учествовао на конференцији на тему балканских картела и других криминалних група.

Стефановић је упознао учеснике конференције да је током прошле године у Србије заплењено више од четири тоне наркотика, да је откривена прва лабораторија екстазија, као и да је у заједничкој акцији српске и македонске полиције ухапшен Милан Зарубица.

Организоване криминалне групе које делују на територији југоисточне Европе, како је оценио министар, немају језичке, етничке, нити било које друге баријере у сарадњи и зато полиције морају да покажу да су спремне да сарађују, да су организованије и боље опремљене.

"Република Србија жели да издвоји више новца у опремање полиције, како бисмо и кроз посебну опрему учинили да криминалистичка полиција постане још ефикаснија и озбиљнија", истакао је Стефановић. 

Српски министар полиције је навео да криминалне групе на простору југоисточне Европе, према проценама Уједињених нација, само од наркотика зараде око 1,5 милијарди долара.

"Зато морамо бити спремни да челичном песницом здробимо криминал, да будемо прецизни и јасни и да грађани знају да могу да се ослоне на полицију", нагласио је Стефановић.

Неопходна међународна сарадња 

Према његовима речима, у борби против кријумчарења наркотика, људи, оружја и одговору на покушаје да се кроз активности организованог криминала финансира потенцијални тероризам, неопходна је међународна сарадња.

"Република Србија је спремна да сарађује са свим колегама у региону и свету на сузбијању свих облика криминала. Кроз различите оперативне акције претходних година показали смо како се успешно, кроз размену информација, може доћи до неког починиоца кривичних дела, али и колико значи поверење које се временом гради између полицајаца и колико та размена информација може да утиче на брзину и ефикасност акција", рекао је Стефановић.

Захваливши се министру Кикелу и директору Лангу на организацији конференције, Стефановић је истакао да је досадашња сарадња српске и аустријске полиције, кроз обуке и размену искустава и знања утицала на повећање ефикасности.

"Желимо да кроз интензивнију сарадњу, заједничке акције и садејство оперативаца криминалистичких полиција и специјалних јединица увежбамо наше снаге да буду брже и ефикасније у откривању тешких кривичних дела, да буду спремне да брзо реагују у свим ситуацијама и да кроз конкретне резултате покажемо да таква врста сарадње нема алтернативу", закључио је Стефановић, наводи се у сопштењу МУП-а.

"Држава мора бити снажнија од криминала"

У аустријском граду Цаухензеу почела је тродневна конференција Савезне криминалистичке службе Аустрије на тему "Балкански картели и друге поликриминалне банде" на којој учествује министар полиције Небојша Стефановић који је поручио да се не сме допустити да крминалци верују да су јачи од државе.

Стефановић је новинарима поводом ове конференције рекао да се нада да ће Србија у будућности добити финансијска средства да би могла још успешније да се суочи са тим изазовима.

Министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кикл је на конференцији за новинаре истакао значај полицијске сарадње са државама Западног Балкана.

Криминалне мреже делују, како је подсетио, све глобалније и интензивирање могућности истраге је једина могућност да се стане на пут тим бандама, а важан допринос безбедности грађана је да прекогранична мрежа истраге буде што тешња.

Операција "Смарт", која је на скупу наведена као пример, током које је од 2015. године ухапшено 54 осумњичених у Аустрији, Србији и Швајцарској који су шверцовали наркотике, показује колико добро може да функционише полицијска сарадња са државама Западног Балкана, рекао је Кикл.

"Имао сам прилике да са српским колегом разговарам о обећавајућим пројектима за будућност", навео је Кикл и додао да ће један од приоритета аустријског председавања ЕУ бити безбедност.

Директор Криминалистичке службе Аустрије Франц Ланг је рекао да Аустрија подржава земље Западног Балкана у изградњи превентивног рада, а централна порука такве сарадње мора бити "полиција тесно сарађује" и не исплати се, каже, изграђивање криминалних структура.

На конференцији је, иначе, наведено да је у оквиру операције "Смарт" заплењено 160 килограма наркотика у вредности од 1,3 милиона евра.

Банда је, како је наведено, деловала у великом стилу шверцујући дрогу из Србије у Швајцарску и Аустрију, где ју је продавала.

Септембра 2015. године, након хапшења једног дилера у кантону Санкт Гален у Швајцарској, било је информација да су вође из Србије.

У оквиру операције је установљено да је банда шверцовала хероин и марихуану са Балкана у ЕУ и Швајцарску, а у октобру 2016. у једном српском камиону пронађено је 35 килограма марихуане, марта прошле године уахпшено је више осумњичених и заплењено 2,5 килограма хероина.

Главни осумњичени ухапшен је октобра прошле године у Форарлбергу у Аустрији, а и његови најтешњи сарадници су ухапшени, двоје Аустријанца, један Италијан и једна Спркиња, приликом акције у Хадру у Аустрији.

Марта ове године је ухапшен курир ове организације у Холандији на аеродрому Амстердам са осам килограма кокаина, коју је он диркетно из Перуа донео у Европу.

У оквиру ове операције, како је пренето, спречена је планирана пљачка казина у месту Линдау.

Ланг је навео да је банда знала да их прати полиција и користила је за комуникацију разне врсте месинџера, које полиција не може да надзире.

Указао је да такве прекограничне операције подржава ЕУ и да је од 2015. спровдено чак 24 операција, услед којих су ухапшена лица којима је изречена укупна казна од 1.470 година затвора, а само у Аустрији ухапшени су добили казне у укупном трајању од 300 година.

Ланг је указао да је занимљиво да је новац, који је зарађен из криминалних послова, увек превежен, те да банде нису веровале услугама трансфера новца.

На тродневној конференцији у Цаухензеу учествују 92 експерта за безбедност из осам земаља, међу којима су Аустрија, Србија, Хрватска, Албанија, Црна Гора, и представници Европола, Евроџаста, као и ФБИ-ја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво