Оштра скупштинска полемика о Шешељевом мандату

Посланица ДС-a Александра Јерков питала је председницу Скупштине Србије Мају Гојковић када ће Војиславу Шешељу, осуђеном "ратном злочинцу", бити одузет мандат и шта ће урадити да заштити посланике којима лидер СРС-a прети, док је посланик на листи СНС-a Маријан Ристичевић позвао Mинистарство правде да посланица Јерков објасни разлику између осуђеног и осуђиваног.

У дану за постављање питања извршној власти у парламенту, Јерков је рекла да се у члану 88 Закона о избору народних посланика наводи да посланику престаје мандат уколико је осуђен на казну затвора у трајању од најмање шест месеци.

"Не пише уколико је пред домаћим судом осуђен. Ратни злочинац Војислав Шешељ је прошле среде осуђен на казну затвору у трајању од десет година, том човеку по закону није место у Скупштини. Срамота је да осуђени ратни злочинац представља грађане Србије", рекла је посланица Јерков.

Како наводи, поштовање закона не може се сводити на то да ли се неком нешто свиђа или не. 

"Он данас прети Томиславу Жигманову, прети да ће поновити ове злочине, он прети да ће разбити нос сваком ко га назове ратним злочинцем, ево ми из Демократске странке кажемо – Војислав Шешељ је осуђени ратни злочинац, па нек крене да разбија носеве, ево може од мене прве да крене", истакла је Александра Јерков.

Посланик СРС-а Немања Шаровић рекао је да мора да одговори онима који "мрзе" Србију да не могу поразити логику.

"У Србији није било рата. Самим тим не може бити ни ратних сукоба, ни зараћених страна, ни ратних злочина. Пресуду Хашког трибунала можете да окачите мачку о реп", рекао је Шаровић.

"Све оно што се приписује Војиславу Шешељу и СРС-у као злочин нас чини поносним. Нити ту има злочина, нити је било ко протеран нити је било ко убијен. Све лажете и све смо доказали чак и пред Хашким трибуналом. Срам тебе било", навео је Шаровић.

Председавајући Ђорђе Милићевић (СПС) позвао је Александру Јерков да поштује достојанство свих народних посланика и поручио јој да она није та која одлучује ко ће седети у Народној скупштини и ко ће бити посланик.

"Не одлучујете Ви, већ грађани на изборима, а правно тумачење ћете добити у року који је дефинисан пословником", рекао је Милићевић.

Посланик на листи СНС-а Маријан Ристичевић тражио је списак убијених Хрвата 1991. године како то тврди посланик ДС-а Жигманов.

"Ми смо озбиљна држава. Желим да ми се тај списак достави јер ја тврдим да се то у Србији није десило. Молим Министарство правде да факултетски образованој колегиници назначи разлику између осуђеног – оног ко ће ићи на издржавање казне, и осуђиваног који је већ издржао казну", рекао је Ристичевић.

Посланик ДС-а Радослав Милојичић навео је да мисли да на седници није тема лик и дело Војислава Шешеља.

"Мислим да овде данас није тема лик и дело Војислава Шешеља. Да је срећа да никад није ни ушао у политику и да он и СПС нису ни били на власти не бисмо имали ратове, не бисмо имали бомбардовања, не бисмо имали жртве", рекао је Милојичић.

Да би се смириле страсти, седница је накратко прекинута. Александра Јерков се на Твитеру пожалила на увредљиву поруку која ју је сачекала на посланичкој клупи, као и да су јој радикали претили.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ одбацио је тврдње ДС-а да су радикали у парламенту претили посланици те странке Александри Јерков.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво