Палмер: Очекујемо нормализацију односа Београда и Приштине до краја 2018.

Вршилац дужности заменика помоћника државног секретара САД Метју Палмер изјавио је да Америка очекује да Београд и Приштина упркос проблемима наставе дијалог и да се нада нормализацији односа до краја године.

Палмер је за Глас Америке изјавио да Америка не врши "посебан притисак на Београд" у смеру нормализације односа, односно да га врши на све учеснике преговарачког процеса. 

Истовремено је изразио наду да ће две стране превазићи тензије настале после протеривања директора Канцеларије Владе Србије за КиМ Марка Ђурића са Косова.

"Ово је био тежак период у односима Србије и Косова и у процесу дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине. Мислим да је важно да се две стране врате за преговарачки сто у дијалогу што је пре могуће, покушају да ставе догађаје од пре три недеље иза себе и гледају напред, да покушају да пронађу начин да остваре напредак у договореним циљевима. Када је реч о временском оквиру, да ли мислим да нормализацију треба остварити до краја године –било би сјајно, мислим да постоји прилика за значајан напредак у дијалогу до краја 2018. ако се обе стране посвећено врате процесу", рекао је Палмер.

Такође је изразио наду да ће две стране моћи да остваре напредак, али да САД не постављају крајњи датум до кога две стране морају да пронађу решење.

"Надам да се да ће две стране моћи да остваре напредак, верујем да је то могуће, али не постављам крајњи датум у смислу - две стране морају да до тог и тог датума пронађу решење или морамо да тражимо неки други начин. Бићемо у овоме колико год да треба", истакао је Палмер.  

Упитан да ли је он "својом посетом вршио притисак на председника Србије Александра Вучића да ради на нормализацији односа", Палмер је рекао да је његова посета била део посете Балкану.

"Ја сам такође посетио Сарајево и Приштину, посете се нису односиле само на Београд. Ако је реч о томе да ли вршимо притисак на председника Вучића, вршимо притисак на све укључене стране да се поново посвете дијалогу и крену напред ка остварењу договорених циљева. Важно је да се обе стране посвете процесу, ураде оно за шта су одговорне да би се напредовало ка успешном решењу", рекао је Палмер.

"САД имају заједнички циљ са Србијом – чланство у ЕУ"

Говорећи о томе да ли Косово може у скорије време да добије столицу у УН, Палмер је истакао да је то циљ САД.

"Немамо временски рок везан за то, чланство у УН је компликовани процес, треба времена да се оствари, али интеграција Косова у међународни систем се наставља, надам се да ће се убрзати и надам се да ће Косово у блиској будућности бити чланица УН, али још једном понављам, немамо неки зацртани жељени датум у том смислу, осим што је пре могуће", рекао је Палмер. 

Коментаришући убиство лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, Палмер је рекао да је оно "трагедија и догађај који је нанео штету шансама за мир и заједништво у региону". 

Према његовим речима, веома је важно да се та истрага настави, као и да се одговорни пронађу и одговарају.

Коментаришући извештај Фридом Хауса, у коме је, како се наводи, Србија добила ниске оцене, Палмер је рекао да САД има заједнички циљ са Србијом, а то је чланство у ЕУ.

"Србија жели да се придружи ЕУ и то није наш циљ за Србију већ њен циљ. Ми се слажемо са тим циљем, делимо ту амбицију. То је дуг и тежак процес али захтеви за чланство у ЕУ су јасни. Радили смо програмски и политички да помогнемо Србији да задовољи те захтеве и услове и напредује ка чланству, што укључује снажну подршку независном судству и медијима, транспарентност и добру управу", рекао је Палмер и закључио да су то вредности које САД дели са Европљанима и које су темељ за пријем у ЕУ.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 17. апр 2018, 10:25) - глас разума [нерегистровани]

Пуна нормализација односа Београда и Приштине

изгледа да нико не зна шта значи израз пуна нормализација односа... за то се Србија увек залаже, а то значи враћање тих односа у нормално стање. Враћање на однос државе и њене покрајине.

(уторак, 17. апр 2018, 07:46) - anonymous [нерегистровани]

Коментар

Ничија није горела до зоре.

(уторак, 17. апр 2018, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

dokle

ce mo da se zaludjujemo da mi mozemo nesto da zahtevamo ili da insistiramo na rezoluciji 1244,kada ekonomski u potpunosti zavisimo od zapada.nazalost je tako.

(уторак, 17. апр 2018, 07:13) - Tvrda stolica! [нерегистровани]

Ovo mi je ulepšalo jutro:

"Cilj Amerike je da Kosovo dobije stolicu u UNO!"

(уторак, 17. апр 2018, 03:40) - anonymous [нерегистровани]

Amerika - Srbija

Iako to nisu zeljeli Amerikanci su fakticno ucinili veliku uslugu Srbiji i lisili je kancera u njenom tkivu. Taj kancer nazalost raste vec 100 godina u Srbiji i morao je biti tretiran operativno da bi Srbija ozdravila i nastavila zdrav zivot u buducnosti.

(уторак, 17. апр 2018, 01:45) - Kosovarka [нерегистровани]

Palmer

I ja ocekujem gospodine Palmer, normalizaciju odnosa Beograda i Pristine time sto ce Pristina povuci nezavisnost!!!Hvala

(понедељак, 16. апр 2018, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

Kao bivsem Jugoslovenskom diplomati

potpuno mi je neprihvatljivo da diplomati SAD svakodnevno upucuju lekcije Srbiji u vezi Kosova. Posle divljackog bombardovanja i civilnih ciljeva kao sto je RTS i TV Vojvodine, voza u Grdeilckoj klisuri i Zezeljevog mosta u N. Sadu bez odluke Saveta Bezbednosti i brutalnog otimanja Kosova iskljucivo iz sebicnih interesa a ne na osnovu medjunarodnog prava ne mogu da prihvatim te nepodnosljive pridike.

(понедељак, 16. апр 2018, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Poštovanje rezolucije 1244 UN

Srbi očekuju da amerika (USA) vrati Srbiji južnu srpsku pokrajinu "Kosovo i Metohiju" koju je okupirala u koordinaciji sa teroristima i da se na KiM vrati srpska vojska na osnovu rezolucije UN 1244 uz poštovanje međunarodnog prava i demokratije.