Посланици ЕП косовским властима: Забринути смо због хапшења Турака

Чланови Европског парламента упутили су писмо косовским властима у којем изражавају озбиљну забринутост због хапшења и депортовања турских држављана са Косова, поручивши да би Косово требало да поштује европске принципе и стандарде.

На иницијативу члана ЕП Игора Шолтеса, иначе известиоца ЕП за Косово, и посланице Ребеке Хармс, 28 европских посланика из различитих политичких група упутило је писмо косовском председнику Хашиму Тачију и премијеру Рамушу Харадинају, саопштено је из Шолтесовог кабинета у Стразбуру.

Међу потписницима су, између осталих, словеначка посланица Тања Фајон и хрватски посланик Тонино Пицула.

У писму, европски посланици изражавају озбиљну забринутост због случаја шест турских држављана који су на Косову почетком априла ухапшени и потом депортовани у Турску због наводне повезаности са покретом муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, кога Анкара криви за неуспели покушај пуча у Турској, а који живи у егзилу у САД.

Посланици ЕП су, наводи се у саопштењу, изразили оштре критике због чињенице да су ухапшеним турским држављаним боравишне дозволе одузете без правне процедуре и да су они депортовани без икаквог суђења и контакта с њиховим адвокатима чиме је, како упозоравају, прекршен принцип владавине права.

"Оштро критикујемо ове озбиљне догађаје", истакли су потписници писма, у којем указују да би Косово, као део процеса приступања ЕУ, требало да се прилагоди европским стандардима.

Европски посланици наводе и да их је забринула најава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да ће са Косова још људи бити изручено Турској.

"Владавина права је основно начело ЕУ. Забринути смо што је у потпуности заборављено да су земље морално и правно обавезне да поштују међународне конвенције и протоколе, који су успостављени како би штитили основно људско достојанство и које вековима наша цивилизација одржава", наглашава се у писму.

Посланици ЕП позвали су косовске власти да у потпуности поштују све судске процедуре, у складу са европским принципима и стандардима.

"Верујемо да ће се косовске власти придржавати чврстог става о људским правима и владавини права, и да ће се одупрети притиску који Турска систематски врши", закључили су европски посланици у писму косовским властима.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 16. апр 2018, 20:02)
anonymous [нерегистровани]

Zabrinuti

A nisu zabrinuti sto se Srbi tamo prebijaju, sto im se preti oruzjem, sto su im ugrozena sva ljudska prava?

(понедељак, 16. апр 2018, 19:38)
anonymous [нерегистровани]

A sto je sa Srbima

Kojima se dnevno preti,pljačka i pali imovina,uništavaju grobna mesta,da li oni zaslužuju pažnju evropskih parlamentaraca,dali su ta dela kosovara u skladu sa evropskom civilizacijom.Tesko je prikriti vaše licemerstvo.