ЕК о Србији: Односи са Приштином и владавина права одређују темпо приступања

Укупни темпо приступања Србије зависиће пре свега од интензивнијег тока реформи владавине права и нормализације односа са Косовом, стоји у нацрту годишњег извештаја Европске комисије о напретку у који је увид имао РТС.

Извештај о стању реформи у Србији и другим земљама са перспективом чланства у ЕУ биће званично усвојен сутра, а висока представница ЕУ Федерика Могерини ће га званичницима Србије представити током посете Београду у среду.

Србија треба да продуби своје ангажовање у дијалогу са Приштином, укључујући примену свих договора, а посебно оног о енергетици, наводи се у делу извештаја који је посвећен Србији у оквиру документа о стратегији проширења ЕУ, и додаје да је иницијатива председника Србије о унутрашњем дијалогу добродошла у овом погледу.

ЕК оцењује да Србија треба да настави да игра позитивну улогу у поправљању регионалних веза и очувању стабилности. У делу извештаја који се односи на Косово, наводи се да Приштина треба да појача ангажовање у дијалогу са Београдом, а посебно рад на формирању Заједнице српских општина.

Говорећи о владавини закона, ЕК оцењује да је било одређеног напретка, али да Србија треба да појача напоре и постигне више резултата, посебно у "стварању амбијента за слободу изражавања, јачању независности и ефикасности правосуђа и одрживог напретка у борби против корупције и огранизованог криминала".

Економске реформе настављају да дају резултате, посебно у виду макроекономске стабилности, стоји у нацрту. Међутим, "ниво приватног и јавног улагања је низак, а пословно окружење за мала и средња предузећа мора да се поправи".

Извештај Европске комисије наводи да је "велика структурна реформа јавне управе, пореских органа и државних предузећа и даље недовршена".

У оквиру приступних преговора, кључно је да Србија развије и одржи административне капацитете за бављење питањима чланства у ЕУ, поручује Европска комисија у извештају који ће бити објављен сутра у Стразбуру.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво