ЕК о Србији: Односи са Приштином и владавина права одређују темпо приступања

Укупни темпо приступања Србије зависиће пре свега од интензивнијег тока реформи владавине права и нормализације односа са Косовом, стоји у нацрту годишњег извештаја Европске комисије о напретку у који је увид имао РТС.

Извештај о стању реформи у Србији и другим земљама са перспективом чланства у ЕУ биће званично усвојен сутра, а висока представница ЕУ Федерика Могерини ће га званичницима Србије представити током посете Београду у среду.

Србија треба да продуби своје ангажовање у дијалогу са Приштином, укључујући примену свих договора, а посебно оног о енергетици, наводи се у делу извештаја који је посвећен Србији у оквиру документа о стратегији проширења ЕУ, и додаје да је иницијатива председника Србије о унутрашњем дијалогу добродошла у овом погледу.

ЕК оцењује да Србија треба да настави да игра позитивну улогу у поправљању регионалних веза и очувању стабилности. У делу извештаја који се односи на Косово, наводи се да Приштина треба да појача ангажовање у дијалогу са Београдом, а посебно рад на формирању Заједнице српских општина.

Говорећи о владавини закона, ЕК оцењује да је било одређеног напретка, али да Србија треба да појача напоре и постигне више резултата, посебно у "стварању амбијента за слободу изражавања, јачању независности и ефикасности правосуђа и одрживог напретка у борби против корупције и огранизованог криминала".

Економске реформе настављају да дају резултате, посебно у виду макроекономске стабилности, стоји у нацрту. Међутим, "ниво приватног и јавног улагања је низак, а пословно окружење за мала и средња предузећа мора да се поправи".

Извештај Европске комисије наводи да је "велика структурна реформа јавне управе, пореских органа и државних предузећа и даље недовршена".

У оквиру приступних преговора, кључно је да Србија развије и одржи административне капацитете за бављење питањима чланства у ЕУ, поручује Европска комисија у извештају који ће бити објављен сутра у Стразбуру.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. апр 2018, 19:38) - strsljen [нерегистровани]

Nastavlje se

Србија треба да продуби своје ангажовање у дијалогу са Приштином, укључујући примену свих договора, а посебно оног о енергетици.
У делу извештаја који се односи на Косово, наводи се да Приштина треба да појача ангажовање у дијалогу са Београдом, а посебно рад на формирању Заједнице српских општина.

To znaci da oni ocenjuju da su Srbija i PI u Pristini na istom nivou primena dogovora sto je licemerno i smesno, vredjanje zdravog razuma. Ali nastavljaju istim trendom, nista novo.

(понедељак, 16. апр 2018, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

nikada

vi kazete nikada u evropu, do duse mismo vec u evropu, samo fali papiri ?

(понедељак, 16. апр 2018, 18:32) - anonymous [нерегистровани]

Ako se narod pita

Koliko su ovi pritisci uopste bitni kada nas u EU nece, price o nekoj bitnosti i ostale sarene laze su odavno nerealne svakom prosecnom gradjaninu, nemojmo da dozvolimo da nam se desi isto kao u CG po pitanju ulaska u NATO da su gradjani protiv a drzavni vrh za.

(понедељак, 16. апр 2018, 18:12) - ZEC [нерегистровани]

Vladavina prava

Znači nikada nećemo u Evropu !

(понедељак, 16. апр 2018, 17:57) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Pritisci,pritsci i samo pritisci i to samo nama namecu neke obaveze.A sve to da bi nam dozvolili ZSO u okviru kosovskih zakona,a o Kosovu im ne pada napamet da ista pricaju,kakav kompromis,nikakva prava na nasa bogatstva,cak i crkveni objekti su u pitanju.Znaci cista otimacina,pa to vam nije trajno resenje.Jednom recju ispiranje nasih mozgova se nastavlja.

(понедељак, 16. апр 2018, 17:39) - Ravnogorac [нерегистровани]

@EU

A ti bi da pristupis Kini,il' mozda Indiji???

(понедељак, 16. апр 2018, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

Re: EU

... covek je u pravu. Mene uopste ne interesuje sta ovi iz EU govore. Mislim da nas je podosta koji tako mislimo.

(понедељак, 16. апр 2018, 17:24) - milan lala [нерегистровани]

EK

Hvala EK sto tako "mudro" odredjuje uslove naseg napredka ka EU, posebno onog dela gde se nas napredak vezuje za dobru volju Pristine i redovne provokacije iz Pristine . Na kraju krajeva nikad ozbiljno na referendumu nije proverena zelja i podrska naroda Srbije za uclanjanje u EU. Sve je verovatnije da su zelje i podrska naroda za uclanjenje odavno potrosene konstantnim ucenjivanjem i obmanjivnjem Srbije iz Brisela /EU .

(понедељак, 16. апр 2018, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

Zasto zurba ?

Postali su dosadni ,neprestano trckaraju do Srbije i nazad !

(понедељак, 16. апр 2018, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

Zasto provera ?

Ako je demokratski izabran predsednik rekao da evropski put nema alternative, to je tako. Dat mu mandat od strane biraca za takvu politiku.