Меркелова са Вучићем: Србија игра кључну улогу

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је, на прес-конференцији са председником Александром Вучићем, да се у Бриселу воде важни разговори, те да Србија игра кључну улогу и што се тиче Косова и што се тиче Босне и Херцеговине. Србија ће дати све од себе да се избегну било какви сукоби на Балкану, рекао је Вучић.

Србија је кључна земља региона са којом Немачка тесно сарађује, поручила је канцеларка Ангела Меркел и истакла да новим сусретом са председником Србије Александром Вучићем жели да дâ допринос у проналажењу решења на Балкану.

Указала је да је план да се у првој половини ове године води интензиван дијалог са Србијом и земљама региона, пошто је питање Западног Балкана високо на агенди бугарског председавања ЕУ.

Подсетила је да је о важности развоја Западног Балкана говорио и председник ЕК Жан Клод Јункер, током недавне посете том региону.

Најавила је да ће састанци са представницима земаља Западног Балкана наставити у мају у Софији, а у јулу у "Берлинском формату" у Лондону.

"Федерика Могерини, висока представница ЕУ, води веома важне разговоре, где Србија игра кључну улогу што се тиче Косова, а и што се тиче Босне и Херцеговине. Стога је веома важно да имамо интензивну и блиску размену мишљења", рекла је Меркелова пред састанак са српским председником иза затворених врата.

Најавила је да ће састанци са представницима земаља Западног Балкана наставити у мају у Софији, а у јулу у "Берлинском формату" у Лондону.

Канцеларка је рекла и да су главне теме разговора са Вучићем сарадња Немачке и Србије, али и развој региона.

Додала је да се то увек повезује са разговорима о курсу реформи које Србија храбро спроводи, те да је то комплимент председници Владе и министрима.

"Радујем се данашњем састанку. Овим сусретом желимо да допринесемо да пронађемо решење, без обзира на то што то некада може бити тешко", рекла је Меркелова и изразила је задовољство што је Вучић поново у Берлину.

Вучић: Учинићемо све да се избегну сукоби на Балкану

Председник Александар Вучић рекао је да је Немачка за Србију најважнији партнер, а да ће наша земља дати све од себе да се избегну било какви сукоби на Балкану.

Вучић је нагласио да је Србија посвећена миру и стабилности и да би било какав сукоб на Балкану вратио наше земље и народе 100 година уназад.

"Даћемо све од себе да се тензије и било каква дестабилизација избегну по сваку цену", поручио је Вучић. Истакао је да је за нас важно да чујемо ставове Меркелове.

"Европски пут је од виталног значаја за нас и мораћемо да доносимо бројне тешке и болне одлуке ако желимо чланство у ЕУ. Да ли ће то бити 2025. или у неко друго време, зависи највише од нас и спровођења реформи, али и од других ствари у региону.

Председник Србије је упутио велику захвалност Меркеловој на заинтересованости и личној огромној пажњи коју поклања Србији и региону, уз оцену да је Немачка за Србију најважнији партнер.

У заједничком обраћању медијима са немачком канцеларком он је рекао да бисмо, да тога није било, имали много више криза него што их је било у претходном периоду.

"Очекујемо размену од пет милијарди евра" 

"У билатералним односима направили смо крупне помаке напред", рекао је Вучић и навео да је прошле године трговинска размена две земље достигла четири милијарде и 343 милиона евра, да је увећана у прва два месеца ове године за 12,6 одсто.

Како каже, може се очекивати да до краја 2018. године достигне и читавих пет милијарди евра.

"Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ", констатовао је Вучић.

Вучић је приметио да лоше вести у Србији, као и у великом броју других земаља, доминирају иако су јуче, на пример, у Србији постављена два камена темељца за две нове немачке фабрике.

"Доминирају те лошије вести о недовољној стабилности. Верујем да ћемо уз немачку и европску помоћ моћи све то да превазиђемо и грађанима гарантујемо сигурну будућност", рекао Вучић.

Након обраћања медијима, уследио је радни ручак Ангеле Меркел и Александра Вучића.

Председника Србије дочекала је немачка канцеларка испред седишта шефице немачке владе.

Вучића је, уз војне почасти, на аеродрому у Берлину дочекао почасни шпалир немачке војске и људи из протокола немачке канцеларке.

Ово је био 12. сусрет Вучића и Меркелове до сада, а други за месец и по дана.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара