Парламент – Ђуришићу четири опомене, део опозиције напустио седницу

Скупштина Србије започела је расправу о сету финансијских закона, као и о допунама закона о о ревизији, факторингу, пореском поступку и администрацији. Наставак седнице сутра. Читаво преподне посланици утврђивали дневни ред. Пошто су посланику СДС-а Марку Ђуришићу изречене четири опомене и забрана учествовања у раду парламента на 20 дана, део опозиције напустио салу.

Посланици српског парламента започели су обједињену расправу о 19 тачака дневног реда уз пакет финансијских прописа, као и о Предлогу закона о планском систему Србије. Рад ће наставити сутра.

Расправа је први пут после годину и по дана почела у истом дану када је утврђиван дневни ред, упркос томе што је опозиција имала више од 180 предлога за његову допуну.

Део опозиције напустио је седницу протестујући што су Марку Ђуришићу из Социјалдемократске странке, изречене четири опомене и мера удаљења са седнице, након што је тражио да се утврди кворум, у који је, како је навео, посумњао.

Председница парламента Маја Гојковић истакла je да неће дозволити вређање председника парламента, "како год да се зове".

"Без урлања и без викања у току гласања. Кад сте у парламентима широм света, знам да сте врло тихи и мирни и да поштујете правила, те вас позивам да поштујете и свој национални парламент, а не да се понашамо другачије у Бриселу и Стразбуру, а кад смо у Београду, онда правимо хаос", рекла је Гојковићева.  

"Нису гласала 138 посланика што значи да кворум износи 139 посланика. Изричем вам и трећу опомену јер не могу да радим овако", рекла је Гојковићева.

"Срам вас било", узвратио је Ђуришић, након чега му је председница Скупштине Србије изрекла и четврту опомену и меру удаљења са седнице, тврдећи да јој је посланик СДС-а рекао "шта је бре, ћорава".

Део опозиције напустио скупштинску салу

Посланици дела опозиције напустили су заседање у знак солидарности са Ђуришићем.

На заједничкој конференцији за новинаре посланици ДС-а, СДС-а, Нове странке, као и они из клуба самосталних посланика, Народе странке, Покрета за спас Србије поручили су да ће се сутра вратити у парламент и наставити борбу.

Ђуришић је, објашњавајући како је добио четири опомене и меру удаљења са седнице, рекао да је он једноставно посумњао у кворум и тражио да се то утврди.

"Данас је на седници скупштине на један нови ниво подигнуто урушавање парламента. Ја сам тражио да се утврди кворум, онако како сам то могао, са свог места... кажњен сам са 50 одсто од плате и удаљен на 20 дана", рекао је Ђуришић.

Како је рекао, очигледно је да власт не може ни мало киритке да истрпи, те додао да је уверен да ће сви посланици који буду критички говорили доживети исту судбину.

Шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић рекао је да је Ђуришић добио "неправедну казну" и подсетио да он из седнице у седницу тражи разрешење председнице парламента Маје Гојковић.

Лидер Нове странке Зоран Живковић рекао је да је Ђуришић тражио да се утврди кворум када је било очигледно да га нема, те да је седница која је у току, због тога нелегална.

Живковић је поручио да ће се посланици сутра вратити како би показали да имају храбрости да наставе битку.

Посланик Нова Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић најавио је могућност изласка опозиције из парламента уколико се не постигне компримис са посланицима владајуће коалиције.

"Ја нисам за то. Јесам да се користе могућности које скупштинска говорница пружа, али постоје неке границе преко којих се неће моћи ићи. Не знам да ли је власт спремна за компромис, али мислим да је и њима у интересу да имају опозицију у скупштини, а то значи да ипак истолерише нешто што опозиција има да каже", рекао је Вукадиновић коментаришући атмосферу у парламенту последњих месеци, за коју каже да једноствно не оставља много простора за алтернативу.

Опомену је зарадио и Радослав Милојичић из Демократске странке. Након што су посланици ДС-а, НС-ПСС-а и Клуба самосталних посланика солидаришући се са Ђуришићем до сутра напустили седницу, на кратко је одређена пауза, јер у сали није било довољно посланика за гласање о дневном реду.

Предлажући измене и допуне Закона о одбрани, Милојичић је навео да је добро да се промени Закон о одбрани и да то нема везе ни са једном политичком партијом.

Полемика Ђорђевића и Мирчића

Министар за рад Зоран Ђорђевић у поподневном делу седнице образложио је само прву тачку дневног реда - Предлог закона о планском систему Србије и позвао посланике да подрже и остале законске предлоге.

Тај предлог закона, према Ђорђевићем речима, доноси се због потребе да се успостави ефикасан, транспарентан, координисан и реалистичан систем планирања Србије, који покрива све кључне аспекте социјалне и економске развојне политике и потпомаже развоју и расту Србије, аутономне покрајине и локалне самоуправе.

Ђорђевић је кратко полемисао са послаником СРС-а Милорадом Мирчићем, који сматра да су неке тачке дневног реда биле изнуђене и да су стављене због Организације за контролу и спречавања прања новца ФАТФ-а.

Агенција је, каже Мирчић, јасно ставила до знања да се Србија налази на "црној листи" што се, додаје, дуго крило од јавности, наводећи да је очигледно да је Европа изгубила стрпљење и да је морала да принуди Србију да системски то реши.

Упитао је "како веровати онима који су украли интелектуалну својину" да ће се борити против прања новца и других нелегалних радњи, а дотакао се и напада на гувернерку НБС Јоргованку Табаковић у Црној Гори пре неколико година.

"Реаговала је обавештајна служба Црне Горе и рекла је да је све предочила, и да су гувернер и Влада Србије упознати, а онда се прекинуло са информацијама. Шта се крије иза додатних информација, да ли је у питању нека трансакција? Знам да и ви, министре, познајете особу и знам да вам је стало да заштитите њен интегритет", рекао је Мирчић.

Ђорђевић је позвао Мирчића да, ако има неке информације, пријави МУП-у, а "када причамо о особи коју знамо обојица, стичем утисак да постоји једна врста љубоморе према тој особи. Очувала је девизне резерве, имамо најстабилнији курс..."

Мирчић је рекао да он није ни у каквим емотивним везама са било којом особом из владе и поновио тврдњу да се Србија налази на листи ФАТФ-а са Јеменом и Сиријом када је у питању тероризам, да то није наивно и да нема потребе да се сада "надгорњавају".

Одговорио му је шеф посланика СНС Владимир Орлић који је казао да не постоји црна листа на којој се налази Србија, као и да није истина да се било шта крило од јавности.

Навео је да је Србија у режиму мониторинга и да је, у тренутку када је почео да се врши мониторинг, од 40 већ била испунила 35 препорука те организације.

Пред посланицима је сет финансијских закона, између осталог ће расправљати о изменама и допунама Закона о ПДВ-у и акцизама.

Расправљаће се и о изменама и допунама закона о девизном пословању, као и о допунама закона о рачуноводству.

На дневном реду су допуне Закона о ревизији, измене и допуне Закона о факторингу, пореском поступку и администрацији.

Посланици би требало да расправљају и о давању гаранције за изградњу ветропарка "Костолац", о гаранцијама за "Србијагас", а полемисаће се о измени и допуни Конвенције о привременом увозу. 

Међу тачкама је и потврђивања финансијског уговора за железничку пругу Ниш-Димитровград као и још неколико споразума.

Скупштина ће расправљати и о избору чланова Државне ревизорске институције (ДРИ), организацији рада Народне скупштине и избору члана Комисије за хартије од вредности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи