Коцијанчич: ЗСО у оквирима косовских закона уз помоћ ОЕБС-а

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољне послове Маја Коцијанчич поручила је да ће Заједница српских општина бити формирана у складу са косовским законима.

У Бриселу се најављује и да ће у раду на нацрту Статута ЗСО, Управљачком тиму, који је формирала Приштина, помагати и експерти ОЕБС-а.

На питање Танјуга да ли се на нацрту Статута ЗСО ради по Бриселском споразуму, који предвиђа веће ингеренције за косовске Србе, или по одлуци уставног суда Косова, који те ингеренције спушта на ниво невладиних организација, у Бриселу кажу да ће ЗСО бити формирана "у складу са косовским правом".

Додају да није све "црно или бело", јер је, како оцењују у Европској комисији, косовски уставни суд такође потврдио и неке ствари из Бриселског споразума које се односе на формирање ЗСО.

"Асоцијација/Заједница ће бити успостављена у оквирима законодавства Косова. Уставни суд Косова је оценио да је првобитни договор у складу са уставом", навела је Коцијанчичева.

Суд је такође додао да ће Статут Асоцијације/Заједнице бити базиран у оквирима основних принципа о Асоцијацији српских општина, договорених 25. августа 2015. године. Одлука уставног суда додаје да ће његове примедбе и закључци послужити као основа за даљу разраду правног чина и Статута", додала је портпаролка Федерике Могерини.

"О Статуту ЗСО на више нивоа"

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да ће се разговори о изради нацрта ЗСО водити на више нивоа, од којих ће основни бити на Косову, уз учешће Управљачког тима и експерата ОЕБС-а.

"Други ниво састанка је већ најављен, а то је онај који ће се одвијати у Бриселу уз учешће делегација Београда и Приштине, Управљачког тима и техничких експерата. На њему ће се разговарати о отвореним питањима у изради нацрта Статута", наводе извори Танјуга у Бриселу.

На питање Танјуга шта ће бити ако за предвиђена четири месеца, која истичу 5. августа, не дође до усвајања нацрта ЗСО, у ЕУ кажу да "не размишљају у том правцу, јер то је договорени крајњи рок".

Када су крајњи рокови у питању, извори блиски канцеларији шефице европске дипломатије Федерике Могерини и даље напомињу да очекују да за годину и по дана, дакле до краја мандата Федерике Могерини, дође до финализације правно обавезујућег договора о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине.

У ЕУ кажу да тренутно немају намеру да мењају свој приступ посредника у преговорима и понављају да је на Бриселу да "олакша разговоре", а на Београду и Приштини да се договоре о начинима наставка рада и мирног решавања отворених питања.

"Мандат је јасан и јасна је обавеза једне и друге стране. ЕУ их гура од самог почетка. Она не може да преузме власт у Београду и Приштини и да уместо њих решава ствари", наводи се у европским дипломатским круговима.

"Београд и Приштина треба да поступају у духу европских начела" 

У Бриселу додају да у дијалогу Београда и Приштине "има позитивних елемента", да би свакако више волели да су сви договори већ примењени, али да се на томе ради.

На "савете" који стижу из Вашингтона и Москве пут Приштине и Београда, у Бриселу кратко кажу да су се и "Србија и Косово определили да буду чланице ЕУ и да у том духу треба и да поступају".

Дипломатски извори у Бриселу кажу за Танјуг да су предвиђене посете шефице европске дипломатије Федерике Могерини, која у Београд стиже 19. априла, и председника Европског савета Доналда Туска, 25. априла, биле планиране још почетком године у оквирима њихове балканске туре.

"Највиши званичници ЕУ ће том приликом нагласити оно што је приоритет у овом тренутку, а то је фокус и обновљени ангажман ЕУ у региону. Дијалог Београда и Приштине биће само једна од тема о којима ће се том приликом разговарати", наводе у Бриселу.

У Бриселу понављају и чињеницу да ће се званичници ЕУ наћи у региону непосредно по објављивању извештаја о напретку земља у процесу приступања ЕУ, који се очекује 17. априла, а у финишу припрема за самит ЕУ – Западни Балкан, који је заказан за 17. мај у Софији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво