Ајнхорст: У догађајима у Митровици угрожен главни преговарач Београда

Директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској унији Ангелина Ајнхорст изјавила је да сви неспоразуми између Београда и Приштине морају да буду третирани и решени у миру и кроз дијалог и нагласила хитну потребу за убрзањем спровођења склопљених споразума.

"Косово треба да спроведе споразум о Заједници општина са српском већином без даљих кашњења", додала је Ајнхорстова.

У том смислу, Ајнхорстова је поздравила изјаву премијера Рамуша Харадинаја о почетку рада Управљачког тима за израду статута ЗСО.

"Сада ћемо позвати главне преговараче из Београда и Приштине, њихове екипе, као и Правну екипу и техничке експерте за дискусије у Бриселу и конструктивно и добронамерно ангажовање у процесу израде", рекла је ова европска званичница која је два дана боравила у радној посети Приштини.

У саопштењу ЕУ наводи се да је Ајнхорстова споменула кашњења у спровођењу споразума о енергетици и нагласила да је потребно хитно решење којем ће Косову бити дозвољено да постане део регионалних механизама за пренос електричне енергије.

Током разговора у Приштини посебан нагласак је стављен на дијалог између Београда и Приштине који модерира ЕУ и недавне догађаје у Митровици, којима је, оценила је Ајнхорстова, угрожен главни преговарач Београда, као и многи људи који живе и раде на северу Косова.

У вези недавног хапшења и изручења шест турских држављана који су имали легално боравиште на Косову и касније истраге коју је покренуо премијер Харадинај, Ајнхорстова је рекла да је изручење подигло многа питања у Бриселу у вези одговарајућег поступка, транспарентности и правде.

"У складу са посвећеношћу Косова да заједно ради на слободној и демократској будућности, као што је предвиђено и у ССП-у, све радње институција су ограничене на потпуно поштовање владавине права и промовисања универзалног поштовања за и придржавање међународних правила и норми када је реч о изручивању", додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво