Посланици усвојили пет закона

Скупштина Србије усвојила је Закон о уџбеницима, Закон о просветној инспекцији, Закон о националном оквиру квалификација, Закон о е-управи и Закон о НИГП, за боље пословно окружење.

16.30 - Усвојен Закон о НИГП, за боље пословно окружење. 

15.50 - Посланици усвојили Закон о е-управи.

15.40 - Усвојен Закон о просветној инспекцији. 

15.20 - Скупштина je усвојила Закон о уџбеницима. 

13.45 - Скупштина Србије усвојила Закон о националном оквиру квалификација. 

11.00 - Почело гласање о амандманима на Предлог закона о националном оквиру квалификација.

Посланици се изјашањавају и о просветној инспкецији, е-управи и националној инфраструктури геопросторних података.

 

Скупштина Србије усвојила је Закон о националном оквиру квалификација који уводи ред у област квалификација и повезује их са тржиштем рада, па ће тако послодавци знати која знања носи која диплома.

Законом о Националном оквиру квалификација Републике Србије успоставља се јединствени и интегрисани национални оквир квалификација који обухвата све нивое и врсте квалификација, без обзира на начин стицања и независно од животног доба у коме се квалификације стичу.

Знаће се које квалификације носе одређена знања и шта су тачно на студијама научили менаџери, инжењери.

Свако звање ће добити своју шифру, која ће бити усклађена са европским регистром квалификација.

Биће формиран савет за НОКС, као и агенција за квалификације и секторска већа. Они ће израђивати стандарде квалификација, да би се формирао регистар НОКС.

Закон о уџбеницима

Скупштина je затим усвојила Закон о уџбеницима којима се омогућава дигитализација наставног садржаја, односно прављење и издавање дигиталних уџбеника.

Законом о уџбеницима уређује се припремање, одобравање, избор, издавање, повлачење и праћење уџбеника и приручника, као и додатних наставних средстава за основну и средњу школу.

Садржаји уџбеника бити утврђени планом и програмом наставе и учења, који ће бити одобрени у складу са тим законом.

Предвиђа се јефтиније, праведније и доступније образовање за све ученике, али и занимљивије и функционалније што доводи до унапређивања ученичких компетенција.

Поједностављена су решења и прецизирани рокови за подношење и одобравање уџбеника, као и могућност набављања преко школе, односно ђачке задруге. То би требало да укине сиво тржиште, разне посреднике и у једној мери би утицало повољно на формирање цене.
Укида се проценат који је довео до укрупњавања тржишта, конкуренција ће бити већа, а садржај квалитетнији.

Остаје обавеза коришћења одабраних уџбеника за циклус од четири године, али је у изузетним случајевима на предлог школе, уз прибављено мишљење Министарства, остављена могућност да у оправданим случајевима дође до промене изабраних уџбеника.

Предвиђено је формирање Центра за нискотиражне уџбенике на језицима националних мањина, прилагођени деци са посебним потребама, за средње стручне школе.

Закон о просветној инспекцији

Усвојен је и Закон о просветној инспекцији, који на посебан начин обједињује у један закон све одредбе које се односе на инспекцијски надзор, по нивоима образовања, из посебних закона у области образовања и васпитања.

Закон је прописао послове просветног инспектора, овлашћења и поверавање послова инспекцијског надзора општинама, градовима, односно покрајини и доношење решења министра којим се утврђује број просветних инспектора у локалним самоуправама.

Поред тога, прописани су услови за запошљавање просветних инспектора који раде послове инспекцијског надзора у просвети.

Скупштина усвојила Закон о е-управи

Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о е-управи, којима се омогућава да се јавне услуге у што већој мери пружају путем интернета и применом информационих технологија.

На тај начин грађанима ће бити олакшана комуникација са администрацијом, а компликоване управне поступке могуће је додатно поједноставити и убрзати коришћењем информационих технологија.

Обезбедиће се висок ниво софистицираности услуга и тиме остварити ефикасна електронска управа.

Смањењем дужине трајања поступака и папирологије штеди се и време и људски ресурси и ствара се могућност алокације и ефикасније употребе ових ресурса.

Дигитализацијом, као једним од приоритета Владе Србије, модернизује се начин рада администрације и подиже квалитет на ниво земаља са најбоље реализованим сервисима електронске управе.

Електронска управа има за циљ да ослободи грађане бриге око процедура код кога и на који начин могу остварити своја права.

Смањењем трошкова и убрзање поступка, уз повећање транспарентности и правне сигурности, треба да се створи бољи пословни амбијент, који ће допринети побољшању конкурентности и отварању нових радних места.

Усвојен Закон о НИГП, за боље пословно окружење

Закон о националној инфраструктури геопросторних података, који је усвојен у парламенту, допринеће стварању бољег и конкурентнијег пословног амбијента у Србији и унапређењу процеса рада јавног сектора уз смањење трошкова и броја неопходних процедура.

Требало би да се побољша пословно окружење за нове инвестиције, јер ће инвеститори лакше и брже долазити до информација о положају, облику и површини парцеле, као и могућности градње на истој као и пратећих информација од важности за доношење одлука.

Његова примена треба да омогући боље доношење одлука у кризним ситуацијама што ће за последицу имати превентивно деловање и смањење људских жртава и штете изазване природним катастрофама.

Примена закона ће директно утицати на државне институције и организације да унапреде свој рад, комуникацију и међусобну сарадњу на пословима прикупљања, одржавања и испоруке стандардизованих података и сервиса државној управи, привреди и грађанима.

Национална инфраструктура геопросторних података (НИГП) представља интегрисани систем геопросторних података који омогућава корисницима да на једноставан и ефикасан начин идентификују, приступе и користе просторне информације добијене из различитих извора, од локалног, преко националног до глобалног нивоа.

Успостављањем и ефикасним управљањем НИГП-а решавају се питања квалитета, приступа, размене и коришћења хармонизованих просторних података у дигиталном облику.

Посланици су постављали питања члановима владе пре почетка гласања.

На предложене законе поднето је укупно око 1.000 амандмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво