Брнабић: Вучић разочаран реакцијама страних партнера по питању КиМ

Премијерка Ана Брнабић рекла је за РТС да је данас имала дуг састанак са председником Александром Вучићем а да су највише времена потрошили на питање Косова и Метохије. Истакла је да никада није видела Вучића да је толико разочаран реакцијама страних партнера на последње догађаје који се тичу КиМ.

Ана Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је ситуација у вези са Косметом веома тешка.

"Мислим да је све оно што се дешавало у последње време нешто што је својеврсни преседан. Ја сам такође забринута и разочарана недостатком реакције наших партнера", поручила је Брнабићева.

Каже да није чула никакву осуду онога што се догодило у Kосовској Митровици. Према њеним речима, тај понедељак је био тежак, као и седница Савета за националну безбедност која се одржала тим поводом.

"Мислим да је председник тада размишљао хладне главе, без емоција, јер да је пустио емоције да узму маха, ситуација се не би добро завршила", рекла је Брнабићева.

Навела је да је Вучић послао довољно јасну поруку представницима САД и ЕУ, захваљујући чему је Марко Ђурић пуштен, али је истакла да ситуација постаје све тежа.

"Ја сам крајем прошле године, када сам говорила на скупу у Хонгконгу, била велики оптимиста да ће се наћи компромисно решење. Позивом на унутрашњи дијалог председник је дао јасну поруку да је Србија спремна на дијалог, да ће уложити много у мир и стабилност", навела је премијерка.

Међутим, како каже, када су прошлог понедељка представници Канцеларије за КиМ отишли да разговарају о миру и компромису, они су нападнути дугим цевима.

"Имало смо отмицу Марка Ђурића а људи су били тамо да разговарају о миру и компромису", каже премијерка.

"Приштина имала подршку својих партнера"

Додала је да је Приштина имала апсолутну подршку својих партнера и да би било наивно размишљати да они било шта могу да ураде без подршке најјачих партнера.

На питање о коме је реч, премијерка је навела да сви знају ко су јаки партнери Приштине.

Указала је на то и да није имплементиран Бриселски споразум и поручила да очекује од ЕУ да се направи притисак да се споразум имплементира.

Како је рекла, у априлу ће бити пет година од Бриселског споразума а Београд неће одустати од пуне имплементације и на томе ће наставити да инсистира.

Ана Брнабић је навела да се воде разговори са САД и ЕУ о томе шта да очекујемо и истакла да Србија неће одустати од националних интереса.

"Али све је теже очувати мир и стабилност", навела је премијерка и указала на рационалан приступ Србије "у моментима непоштовања договора на тему најпростијих ствари".

Истиче да, када Марко Ђурић као преговарач иде на КиМ, њему дозвола не треба, он шаље обавештење – а послао га је три пута.

"Нападнут је, киднапован, претучени су чланови владе у Приштини, припадници Српске листе који су уложили сав свој интегритет да сачувају мир и стабилност на КиМ и интересе Србије", истакла је Брнабићева.

Говорећи о предстојећем самиту у Софији, поручила је да не постоји опција да Косово било где може да присуствује као држава, јер није држава. Истиче да је Европска комисија статусно неутрална и да пет чланица ЕУ нису и неће признати једнострано проглашену независност Косова.

"Реконструкција ће сачекати стабилнија времена на КиМ"

Премијерка је рекла да су се она и председник током данашњег разговора дотакли и теме реконструкције владе, али да су, како каже, закључили да у овом тренутку има пречег посла.

"Национално јединство је кључно. Што будемо јединственији, бићемо јачи, реално смо у изузетно тешкој ситуацији. Добро је да имамо председника који размишља хладне главе, тако да ће реконструкција сачекати стабилнија времена на Косову и Метохији", истакла је премијерка.

Додала је да влада функционише као тим, који мора бити јединственији него икада.  Истиче да су до сада остварени одлични резултати.

"Ја сам и са председником данас прошла кроз све резултате током првог квартала. Био је планиран дефицит од 32 милијарде динара, а ми смо у петак имали суфицит од шест милијарди динара. Дакле, резултат је бољи за 38 милијарди", навела је премијерка.

Поред тога, додаје, БДП је у границама планираног - око 3,9 одсто.

"Са добром ситуацијом у каси настављамо добар тренд који обећава да ћемо имати додатно повећање плата и пензија до краја ове године", рекла је Брнабићева.

Премијерка је, међутим, додала да је забринута због опште регионалне и комплексне ситуације у свету.

"Наша економија ће зависити од регионалне стабилности и то је оно што мене у овом тренутку највише оптерећује", поручила је Брнабићева.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво