Вучић против "замрзнутог конфликта" – Србија временом у све тежој позицији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је против стања замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије, јер та, наизглед реалнија опција, Србији оставља све мање простора за заштиту свог суверенитета у покрајини. Истиче да ће се убудуће разговори настављати тек када се испуни договорено.

Решавање косовско-метохијског проблема од суштинског је значаја за нашу земљу, истакао је председник Александар Вучић отварајући Национални конвент о ЕУ, који je одржан у оквиру унутрашњег дијалога, те указао да у овом тренутку имамо две реалне опције.

"Једна изгледа много реалније, а то је опстанак и останак стања замрзнутог конфликта", рекао је председник.

Додао је да се у процесу унутрашњег дијалога највећи број људи који су учествовали у њему залагао управо за очување статуса кво и да чекамо неке боље прилике за нас у будућности.

"Иако је то већински став политичке и неполитичке јавности Србије, ја сам против таквог решења, не зато што не волим Србију или не разумем светска кретања у глобалној политици, већ зато што смо анализирали са неким невладиним организацијама и фондовима, преко владе и Канцеларије за КиМ, шта је то што можемо да добијемо и губимо", рекао је Вучић.

Закључак тих анализа је, каже, да, имајући у виду наше економске потенцијале, социјалне, демографске, демократске и све друге, протеком времена не добијамо ништа.

Напротив, уверен је председник, "бићемо у тежој ситуацији, ми, а не неко други".

"За нас је важно решење, па и после овако тешког тренутка по нашу земљу, у којем се показало да једна страна жели насиљем да решава проблеме и сматра да политиком свршеног чина може да доведе до решења, чији је основни циљ суштинско заузимање севера Косова, јер тамо нема фактичког суверенитета, а рачунајући све друге потенцијале, економске и демографске већ су израчунали да ће у свим општинама јужно од Ибра осим Штрпца бити већински албанско становништво за пар година", рекао је Вучић.

Истакао је да је опредељење Приштине да по сваку цену заузме север Косова и оствари суверенитет.

"Намера им је да нас доведу до свршеног чина, на исти начин као што нас је Хрватска после 'Олује' довела до свршеног чина, да се исто догоди на северу Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Дијалог када се оствари договорено

Процес дијалога убудуће се може водити само по принципу: прво се испуни договорено, па се разговор наставља, рекао је председник Вучић на дебати Националног конвента у оквиру унутрашњег дијалога о Косову.

"Свакако да ће разговори бити настављени, а на који начин и у којем формату, видећемо", рекао је Вучић.

Рекао је да је проблем да разговарате у петак, а да Приштина истог дана доноси одлуку да Ђурић буде ухапшен, и онда главног преговарача не само да претуку, већ покушавају да га унизе, мада су унизили само себе.

"Убудуће ће се све заснивати на испуњењу порцеса, односно да оно што је договорено мора и да се испуни, а, када се то деси, бићемо спремни да разговоре наставимо", поручио је Вучић.

Објаснио је да ћемо атмосферу која је створена хапшењем Марка Ђурића морати да превазиђемо, али и да поверења, било каквог, неће бити.

Навео је и да државно руководство Србије није спремно да буде једини учесник у компромису и сваковрсном дијалогу и да будемо једини који би требало да пруже све, а да се друга страна, и они који су између, праве да не виде ко је суштински за компромис, а ко није.

Атмосфера после догађаја у Косовској Митровици је, каже, ужасна.

Председник Вучић сматра да је све што се догодило урађено и због унутрашњих проблема привремених власти у Приштини, прогона гулениста и односа према САД, али је то, каже, била и проба заузимања севера КиМ.

"Није ту било речи само о хапшењу Марка Ђурића, већ се радило и о распоређивању њихових јединица на север", објаснио је Вучић.

Захвалио је члановима Конвента што су се укључили у унутрашњи дијалог.

"Заједнички именитељ" свих излагања

Председник Вучић је изјавио да је заједнички именитељ свих излагања на Националном конвенту у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ да треба да се сагласимо са независношћу Косова, али да је формално не признамо.

"Да видимо шта је то што можемо да извучемо за српску заједницу и да видимо шта можемо да обезбедимо за будућност Србије у ЕУ", додао је Вучић сумирајући оно што је данас чуо од представника Националног конвента о ЕУ.

Председник је након првог панела, на којем се разговарало о решењу питања КиМ рекао да, на пример, није реч о решењу и заштити цркава и манастира, већ је реч о државноправном статусу, а да се сва друга питања после лакше могу решити.

Приштина у оквиру дијалога није хтела уопште да разговара о имовини, ни српској, ни државе Србије.

Како је рекао, о томе нису хтели никада да разговарају, а из ЕУ кажу да о томе може да се разговара само ако се обе стране сложе. "И тако то иде", констатовао је Вучић.

Указао је да, на пример, сада хоће да разговарају о енергетици и то због интереса једне велике европске силе, Немачке, и то ће покушати из Приштине да наметну као питање, а да питање ЗСО и даље не буде решено и да се та заједница не формира.

Према његовим речима, да Срби нису испунили нешто из споразума – имали бисмо сукобе, барикаде и опет би за све Срби били криви.

Вучић: Знам да ћу бити нападан са свих страна 

Председник се сложио са ставом који су изнели неки представници Конвента да треба да демократизујемо друштво, како у Србији, тако и међу Србима на КиМ, али истиче да је потребно да сви погледамо прво у себе, па онда и све друге око себе.

У том контексту је изнео да негодовање и критике очекује какав год план да изнесе. Сваки ће, процењује, бити дочекан негодовањем, критикама са свих страна.

Упркос томе, каже, изаћи ће са својим планом и зна већ сада да ће бити нападан са свих страна и да нико неће стати на његову страну.

Рекао је да се у Бриселу борио и да не пристаје на притиске, те подсетио да су други пристали да у полицији на северу КиМ буде 70 одсто Албанаца, а да сада после његовог одбијања 99 одсто те полиције чине Срби.

Како је навео, било је притисака и да се сагласимо с чланством Косова у УН, али им је поручио да то не прихватамо и да ту тачку морају да обришу.

Платформа заснована на потребама Србије

Председник Србије је најавио да ће се његова Платформа за решавање питања КиМ заснивати на потребама Србије и опстанку наше земље у будућности, а не на томе колико волимо сопствену прошлост.

"То решење неће бити гажење Србије", поручио је Вучић на крају првог панела "Политички аспекти свеобухватног решења косовског питања".

Рекао је да ће, када буде представљао платформу говорити и о томе шта нас очекује у будућности ако ствари не променимо.

Вучић је подсетио да је Оливер Ивановић од њега, на последњем састанку који су имали, тражио да хитно иде у формирање ЗСО, јер Срби то треба сами да ураде, пошто пет година чекају на испуњење те обавезе из Бриселског спорзаума.

У вези са убиством Ивановића подвукао је да неће да прихвати инсинуације и пребацивања да су за то криви Срби и мафијашке структуре, пошто, ваљда – приметио је иронично – од Пећи до Приштине живе препоштени људи.

"Биће интересантно да видимо окончање тог случаја засновано на доказима. Наши органи воде истрагу, биће интересантно да се подаци упореде и интересантно је у ком смеру иду истраге", нагласио је председник.

Вучић је пренео да се у свим разговорима које је имао у Бриселу, делегација Београда трудила да се нађе компромис.

"Никада друга страна није желела да разговара о суштинским разликама у виђењу ситуације на КиМ. Постављало се само питање када ће Србија да призна и омогући улазак у УН. Суштинског садржаја у разговорима није било", рекао је Вучић.

Указао је како постоје двоструки аршини међународне заједнице по питању поштовања резолуција УН, подсетивши да су ЕУ осудиле САД због кршења резолуције у вези са Јерусалимом, а да су сви заједно кршили резолуцију 1244 када је била у питању Србија.

Рекао је да је у прошлости прављено много грешака, да није било лако, и да не може да каже да су за све криви Тадић и Коштуница, али је додао да смо на Косову изгубили суверенитет 1999, и да је најтежа грешка био излазак пред Међународни суд правде тражећи мишљење о независности Косова.

"Та грешка је толико тешка да данас имамо проблема да утичемо на КиМ. У сваком разговору у последњих шест месеци не постоји састанак у којем то Србији није предочено", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је потребно пре свега да ЕУ има разумевање да је тешко да Србија прихвати да изгуби све, да буде понижена, и да, ако тога нема, није могуће да се Србија залаже бескомпромисно за компромис, тражећи и проналажећи оно што би могло да буде незадовољавајуће решење за обе стране или по мало задовољавајуће за обе стране.

Приватни сектор кључан за опстанак Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић оценио је да ће развој приватног сектора бити од кључног значаја за економски опстанак нашег народа на КиМ.

Вучић је на крају другог панела "Положај српске заједнице на Косову и Метохији" истакао да Србија издваја на различите начине око 500 милиона евра годишње за Србе на КиМ, па чак и до 530 милиона евра.

Рекао је да је у новцу, за људе јужно од Ибра, однос средстава које Србија на једној и ЕУ и приштинске институције на другој страни издвајају 30:1.

Вучић је констатовао да је из разговора са невладиним организацијама на овом скупу разумео да је суштина њихових предлога "ЗСО плус".

"То сам из десетак разговора закључио, да је у највећем делу ваша идеја – ЗСО плус и дефакто признање независности Косова, што се тиче признања дејуре неко је за то, неко није", додао је председник.

Вучић је рекао да је чуо и много конкретних предлога како да се побољша положај српског народа и да је тачно да нема приватног сектора, да се он налази у рудиментарном облику на КиМ, те да се све заснива на дознакама дијаспоре када је реч о Албанцима, а за Србе на ономе што даје држава Србија.

Рекао је да држава плаћа у појединим јавним предузећима хиљаде плата и онима који више нису на КиМ, што је неправда која боли, али да власт није у стању да ишчисти спискове, јер свака најава води ка малим револуцијама.

"Ми се и даље понашамо као у социјалистичком самоуправљању где је увек у праву онај који се буни", критиковао је Вучић додајући да због тога власт подилази делу јавности.

Поновио је да је чуо данас много паметних предлога, од којих ће многе ствари укључити у даље разговоре.

"Будућност Србије зависи од тога шта урадимо у годину, две"

Председник Србије je рекао да су за њега, за разлику од других, животи важнији од територије и поручио да ће будућност целе Србије зависити од онога шта ћемо да урадимо у наредних пола године, годину или две.

Вучић је након другог панела рекао, осврнувши се и на помињање поделе КиМ или размене територија, да је његово питање то да ли ће више Срба остати на југу покрајине ако се нешто тако деси или не.

Рекао је и да је изнет податак да 50 одсто Срба не види свој живот на КиМ у наредних пет година и упитао који би онда био проценат када би се Србија одрекла КиМ и да ли би он био најмање 80 одсто.

"Ствари нису једноставне и одмах да вам кажем – сагласан сам да су људи важнији од тероторије – али то изгледа важи само за Србе", рекао је председник Вучић и додао да је и за ЕУ и за САД само територија важна.

Како је рекао, понашају се у стилу, "ви решите да је територија Косова, а после ћемо лако да решавамо ствари".

Он је рекао да је алтернатива тешка и готово немогућа.

Додао је да се чују критике што су Срби изашли на косовске изборе и, како кажу, тиме признају независност, а одмах затим и што више не учествују у институцијама и било чему другом...

"Будућност целе Србије ће зависити од онога шта ћемо да урадимо у наредних пола године, годину или две", рекао је Вучић и додао да се нада да ће тај западни део међународне заједнице да разуме да Срби не могу у свему да се сагласе са онима који су одмах признали независност.

"Ђурић није ушао на КиМ козјом стазом"

Вучић је рекао да смо били сведоци припремљеног насиља.

Председник Србије је, међутим, навео и да Марко Ђурић није ушао "козјом стазом" да ће чекати још мало да се "поломе" да виде како је ушао, а онда ћемо и све обавестити, а такође није ушао ни дан раније, како неки тврде.

Додао је да треба да се поштује право да преговарачи могу слободно да прелазе административне прелазе и запитао да ли би у централној Србији сада требало сваког Албанца да извучемо из аутобуса "мало пребијемо" па пустимо, јер није поштовао законе Србије.

Осврнуо се и на коментаре да на сирене у Кососвкој Митовици није изашао велики број људи, рекавши да су људи добили стриктан налог да се ниједан метак не испали и не одговара на насиље насиљем.

"Нико није желео са српске стране крвопролиће, желели су неки други", рекао је председник.

Како је навео, нашу војску нисмо померили, али је и истакао да то шта ће да користи у разговорима да би смирио ситуацију и да избави људе из заточеништва, је његова ствар коју има по праву и Уставу.

У политичком смислу, тешко време је пред нама, рекао је и поновио да економски идемо све боље и све лакше, али и да тога даље неће бити ако "политичке проблеме не решимо".

"Ништа нећемо моћи да имамо и сачувамо уколико не будемо сачували сигруност и мир и то сви они који имају радикална решења треба да знају", поручио је Вучић.

Рекао је и да ћемо до краја године имати просечну плату од 500 евра, али и упозорио да је за то потребна политичка стабилност и сигурност.

Одржан је и трећи панел – "Питање КиМ у контексту европских интеграција Србије – Поглавље 35".

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво