Вучић разговарао са Путином о догађајима у Митровици, снажна осуда насиља над Србима

Русија једино прихвата спровођење у дело Резолуције 1244 СБ УН и да само оно што се одиграва у оквирима Резолуције 1244 може имати међународноправно дејство и међународноправни ефекат, поручио је председник Русије Владимир Путин у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем.

Александар Вучић је Владимира Путина током телефонског разговора информисао о последњим догађајима на Косову и Метохији, посебно о бруталном нападу на директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, кога су албанске снаге претукле без икакве кривице.

Вучић је затражио мишљење и савет председника Руске Федерације како да се супротстави насиљу и агресији Приштине, пошто је потпуно јасно да Албанци за своју једнострано проглашену независност и дела која из тога произлазе имају широку подршку бројних западних земаља.

Председник Путин је рекао председнику Вучићу да Руска Федерација помно прати догађаје на КиМ, да снажно осуђује акције Приштине и насиље над српским народом.

"Недопустиво је и за сваку осуду насилничко понашање против високих српских званичника", рекао је председник Путин.

Председник Путин је истакао да Русија једино прихвата спровођење у дело Резолуције 1244 СБ УН и да само оно што се одиграва у оквирима Резолуције 1244 може имати међународноправно дејство и међународноправни ефекат.

Председник Путин је нагласио да је Србија кључни партнер Русије на Балкану, али и у Европи, и да ће Руска Федерација подржавати Републику Србију и њену борбу за очување независности и територијалног интегритета, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Председник Путин је нагласио да је свестан притисака који се врше на председника Вучића и Србију, и да ће, у складу са тим, предузимати даље мере и реаговати на време, и истакао да ће двојица председника остати у контакту.

На крају разговора обојица председника су изразили наду и очекивање да ће здрав разум преовладати, као и нормална, цивилизована политика и да ће се сви политички конфликти решавати мирним путем.

Председник Путин је, такође, указао на то да се економски односи Републике Србије и Руске Федерације развијају на најбољи могући начин, уз раст од 23 посто у трговинској размени, као и да очекује још значајнију сарадњу и још већи прилив међусобних инвестиција између две земље.

Председник Вучић је искористио и ову прилику да честита председнику Путину на убедљивој победи на изборима у Руској Федерацији и изразио уверење да ће његова победа допринети унапређењу руско-српских, али и праведнијих односа у свету.

Председник Србије исказао је изразе најдубљег саучешћа поводом ужасне трагедије у Кемерову и рекао да српски народ заједно са руским данас жали огроман број жртава, међу којима је и велики број деце.

Вучић је саопштио Путину да Србија неће учествовати у спровођењу било каквих мера против Руске Федерације, те да неће протеривати руске дипломате из своје земље упркос чињеници да су готово све земље региона у којем се Србија налази то већ учиниле.

Председници Вучић и Путин договорили су се да због озбиљности свеукупне политичке ситуације буду у сталном контакту.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво