Штокингер: Независност Косова постигнута бомбама

Шеф Социјалдемократске партије Аустрије у Швехату, недалеко од Беча, Давид Штокингер истакао је да је НАТО агресија била велика неправда, као и да је огромна грешка било признање једнострано проглашене независности Косова.

Давид Штокингер, који је присуствовао помену жртвама НАТО агресије, изјавио је за Танјуг да је независност Косова издејствована бомбама.

"НАТО агресијом је прекршено међународно право. Инсистираћемо да у Аустрији дође до промене става у вези са признањем независности Косова. Међутим, због актуелне политичке елите не верујем да постоји могућност, али ћемо наставити да радимо на томе", објаснио је Штокингер.

Нагласио је да је важно одржавати помен, какав је одржан вечерас и сваке године у центру Беча, јер се ради о сећању на жртве, али и на прву НАТО агресију након распада Совјетског Савеза.

"НАТО је себе овластио да успостави нови светски поредак. Југославија је била прва жртва тог новог светског поретка, а у агресији је убијено много цивила", рекао је Штокингер.

Помен жртвама НАТО агресије на бившу Југославију, сваке године, на годишњицу почетка бомбардовања, организује Аустријско-српски покрет солидарности.

Један од присутних на скупу Ратомир Милосављевић истакао је да је битно да се одржава јавни помен, јер је важно да се види колико је велика трагедија направљена у Европи и целом свету, као и да није био проблем Слободан Милошевић, већ нешто друго.

Према његовим речима, конфликт око Косова је тешко решити и вероватно ће он бити још једно време замрзнут конфликт.

Милорад Матеовић је нагласио да је много српских цивила изгинуло у бомбардовању које је спроведено супротно међународном прав и без сагласности УН.

Истакао је да помени у центру Беча имају смисла, јер не само да Аустријанци бивају упознати са истином о агресији, већ и туристи из целог света.

Стана Стојадиновић наглашава да је битно да се зна колико је НАТО нанео зла и уништио наше лепе културне споменике на Косову и Метохији и целој Србији, како би се спречило да се слично поново догоди.

За разлику од неких ранијих година, ове је поново било више људи који су се окупили да би допринели да се злочин НАТО над српским народом никада не заборави и да се у Аустрији подигне свест за овај злочин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво