Постоји простор за јаче политичке и економске односе Србије и Алжира

Србија и Алжир имају братске односе дуге пола века, али треба да развијају јаче политичке, а пре свега економске односе, за шта има простора, порука је министара спољних послова две земље Ивице Дачића и Абделкадера Месахела.

Месахел је након састанка са Дачићем истакао да су српске компаније добродошле у Алжир, док је шеф српске дипломатије захвалио на принципијелном ставу Алжира да не призна независност Косова.

Алжирски министар је истакао да та земља, упркос притисцима није признала Косово и увек је била на страни територијалног интегритета Србије, "осим ако влада и народ не одлуче другачиије".

Месахел је додао и да се ситуација у вези са Западном Сахаром мора решити у оквиру УН, те да је то "питање деколонизације", а да су питање права на аутономију и питање територијалног интегритета две различите ствари.

Он је поручио да су српске фирме оставиле траг у Алжиру, као и да су компаније из наше земље конкурентне и добродошле на тендерима у тој земљи, за различите пројекте.

Како је рекао, сарадња Алжира и Југославије је била изузетна, јер је Југославила пружала политичку подршку и подршку у области обуке кадрова, и додао да односи две земље могу да буду пример другима.

Дачић је истакао да су српски и алжирски народи братски и да их повезује пријатељство и сарадња дуга више од 50 година, те да жели да се ти односи и даље развијају.

Србија је, додао је, заинтересована за наставак и интензивирање политичких конатака на највишем нивоу, тако да се очекује реализовање посете председника оба дома парламента, премијера и других министара Алжира Србији.

Посебно је истакао да постоји простор за развој економске сарадње, јер је 30 милиона евра трговинске размене мала цифра у односу на могућности.

Најавио је да у јуну или јулу следи седница Мешовитог комитета, која ће бити подстицај даљем раду и сарадњи.

Додао је да је сарадња у области одбране и наменске индустрије веома добра, а да је Србија заинтерсована за споразум о ваздушном саобраћају и спремна да сарађује у борби против тероризма и размени безбедносних информација.

Захвални смо Алжиру на разумевању ситуације у нашем региону и на принципијенлној позицији да не призна независност Косова.

"Једни друге треба да подржавмо у међународним телима и настојањима да до решења долазимо дијалогом у УН. Веома је важно, јер смо далеко, да се међусобно информишемо о ситуацији у нашем и њиховом региону. Желимо да подржимо мирно решење проблема Западне Сахаре, пре свега кроз УН", рекао је Дачић.

Данас су министар заштите животне средине Горан Триван и Месахел потписали Меморандум о разумевању две земље у области заштите животне средине, одрживог развоја и обновљивих енергија, док су Месахел и Дачић парафирали споразум у области омладине и спорта од 2018-2020. године.

Састанак Ђорђевића и Месехела

Месехел се састао и са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем са којим је разговарао о темама из области које су од заједничког интереса за унапређење сарадње, а посебно је истакнута економска и пројектна сарадња.

"Србија и Алжир увек су имали добре односе, који су успостављени пре скоро шест деценија, а обостраним залагањем, још више се продубљују", рекао је Ђорђевић, наводи се у саопштењу његовог министарства.

Према његовим речима, Алжир је Србији пружио подршку у свим кључним ситуацијама, посебно када је у питању очување територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, што српски народ цени и на томе смо веома захвални.

Ђорђевић је рекао да увек има простора за унапређење сарадње и да ће то у будућности дати резултат кроз заједничке пројекте.

Министар Месахел истакао је да му је задовољство што је у Србији и што је у прилици да се сретне се и разговара са пријатељима његове земље. Месахел је рекао да ће уложити све напоре да сарадњу две земље у заједничким интересним сферама подигне на виши ниво и нагласио да ће се заложити да област пројектне сарадње добије адекватну подршку од стране алжирске Владе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво