Дачић: Предложићу Вучићу да повучемо потпис са Бриселског споразума

Србија неће ићи испод онога што је обавеза свих земаља – да поштује своје интересе и принципе међународног права, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић. Каже да ће предложити председнику Вучићу да повуче потпис са Бриселског споразума. Дачић наводи да Србија има озбиљније ствари од реконструкције Владе и да социјалисти "не воле промене".

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће предложити председнику Србије Александру Вучићу да повуче свој потпис са Бриселског споразума.

"Постоји клаузула, потписали сте уговор... Ја бих повукао свој потпис и рекао: 'Нећете ЗСО, па добро, нећемо ни ми остатак споразума, враћамо се на претходно стање, а то је повратак српских институција на Косово и Метохију'", рекао је Дачић новинарима и додао да је већ предлагао председнику повлачење потписа, али да ће то сада поново учинити.

"Вучић је превише толерантан", рекао је Дачић, али и додао да не жели да износи ставове који могу да одмогну председнику.

Србија неће ићи испод онога што је обавеза свих земаља – да поштује своје интересе и принципе међународног права, рекао је Дачић и додао:

"Тешки су састанци са Албанцима, много ће тешко њима бити са оваквим Вучићем, који је разочаран односима међународне заједнице и који је суочен са лажним вестима да ћемо признати Косово", рекао је Дачић.

На питање како је Вучић реаговао на идеју о повлачењу потписа, шеф дипломатије је узвратио да не може то да каже.

Кад је реч о ЕУ, шеф дипломатије каже да они нису свесни да тиме што помажу Албанцима, што воде такву политику, не одмажу Србији, већ само себи, јер је то "један фактор нестабилности".

"Недоследна политика Приштине"

Ивица Дачић је рекао и да Приштина води непринципијелну и недоследну политику и да манипулише ставовима у разговорима са представницима међународне заједнице.

Представници Косова, каже Дачић, кроз Арапску лигу и друге исламске организације манипулишу тиме да су Албанци муслимани и говоре о томе да сви муслимани треба да признају Косово.

"А када су били у посети Израелу, рекли су да би отворили своју амбасаду у Јерусалиму и да би га признали као престоницу када би Израел признао Косово, што је потпуно супротно свим муслиманским ставовима. Шта сад то значи, каква је то принципијелна политика?", рекао је Дачић.

Такође, навео је и да је косовски министар спољних послова Беџет Пацоли писао писмо Коморима, у којем наводи да подржавају ту острвску државу у бобри против Француске за територијални интегритет.

"Што то не каже Французима? Што Косово не дође на Арапску лигу да каже о Јерусалиму то што има да каже? Па да видим која ће их муслиманска земља касније признати", рекао је Дачић.

Дачић о Милошевићу и притисцима

Коментаришући податак из Истраживања Института за европске послове да највећи број људи у Србији, њих 17 одсто, види политику некадашњег председника Слободана Милошевића као разлог за бомбардовање, Дачић је рекао да не верује да то народ мисли.

"Само тај што не познаје српски народ може то да тврди", рекао је Дачић и додао да не жели да брани Милошевића, али да је већина грађана против чланства у НАТО.

"Пошто нема више Милошевића - а што сад врше притисак на нас око Косова, око Републике Српске? Где им је Милошевић? Прошло је 20 година. Милошевић је прошлост. Да видимо шта ћемо даље", поручио је Дачић.

Додао је да грађани треба да изгласају да ли су за НАТО или не, а његов став је да је евентуално чланство Србије у НАТО-у "далека и велика прича".

"Пустите нас више с променама у Влади"

Дачић, који је и лидер СПС-а, каже да Србија има озбиљније ствари од реконструкције Владе и да социјалисти "не воле промене". 

Дачић је новинарима рекао да Србија има озбиљније проблеме од реконструкције Владе, као што је бриселски дијалог.

"Питајте ме оно што је важно. За ово што је неважно питајте неке друге, ионако немају шта да раде па се препуцавају по новинама", рекао је Дачић одговарајући на питања о дијалогу и о променама у Влади.

На констатацију да је он, ипак, члан ове владе, додао је да он није тај који прича о реконструкцији.

"Рекао сам и премијерки Ани Брнабић да, што се нас тиче, не мора уопште да разговара са нама. Ми не волимо промене. Пустите нас више с тим", рекао је Дачић.

Дачић одговара СПО-у: Променићу предлог Вучићу

Реагујући на саопштење СПО-а, Дачић је навео да ће председнику Србије упутити нови предлог - да повуче потпис са Бриселског споразума док га Рамуш Харадинај не прочита, а СПО упитао зашто не осуди Приштину и ЕУ, јер ни после пет година ЗСО није формирана.

"После саопштења Српског покрета обнове у којем ме напада да сам против европског пута Србије и да наносим штету Србији, одлучио сам да променим свој предлог: предложићу председнику Александру Вучићу да повуче потпис са Бриселског споразума док се косовски премијер Рамуш Харадинај не удостоји да бар прочита Бриселски споразум", навео је Дачић у изјави достављеној Танјугу.

Он је рекао и да се чуди, зашто СПО не изда саопштење у којем осуђује Приштину и ЕУ зашто пет година после потписивања Бриселског споразума нису формирали Заједницу српских општина што је супштина споразума.

"По ком то правилу споразум и даље постоји ако једна страна не жели да испуни своје обавезе? Зар Бриселски споразум важи само кад Србија треба да испуни обавезе? И какве то везе има са нашим европским путем?", упитао је Дачић.

Он истиче да је Србија испунила своје обавезе и тако је показала своје опредељење за мир и стабилност у региону, па самим тим и опредељење за своју европску будућност.

"И наставиће и даље дијалог, али једно је европски пут а друго када неко вара и лаже Србију", указује Дачић и истиче да Србија никад не би потписала Бриселски споразум да у њему није била Заједница српских општина.

Дачић каже да СПО као да је заборавио "бубњеве у које су ударали кад су формирани на српском национализму, кад су претили одсецањем муслиманских руку у Новом Пазару и када су слали паравојне формације у Хрватску у време рата".

"Што не изађу сами на изборе као што то радим ја, него се крију иза Вучића, нека провере колику подршку народа имају ако смеју. И шта предлажу Вучићу, да призна Косово? Да отћути сва њихова понижења и преваре? СПО не познаје добро Вучића, он то неће никад урадити. Само му се чудим кога је све примио и ставио на своју листу", навео је Дачић.

Српски покрет обнове саопштио је раније данас поводом изјаве Дачића да ће председнику  Вучићу предложити да повуче потпис са Бриселског споразума, да би повлачење потписа Србије било неразумно и штетно по нашу земљу.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво