Полагање венаца поводом годишњице бомбардовања

Деветнаеста годишњица НАТО агресије обележена је полагањем венаца на спомен-обележја страдалима током бомбардовања 1999. године широм Србије. Венце су положили министри – Небојша Стефановић, Александар Вулин, Александар Антић, Ненад Поповић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и представници Града. Годишњица почетка бомбардовања обележена је и на КиМ.

Небојша Стефановић је током полагања венца на спомен-плочу припадницима МУП-а поручио да су они дали своје животе за нашу слободу и да је наша обавеза да се увек сећамо њихове жртве.

"Данас обележавамо сећање на све припаднике Министарства унутрашњих послова који су дали своје животе за нешто што је најзначајније за Србију, нашу слободу. Ти људи су током НАТО агресије бранили своју земљу, борили се и у тој борби дали своје животе. Желим да изразим поштовање према људима који су у тим тешким данима били уз своју земљу, борили се за њу, бранили је и који су својим животима показали како се воли Србија ", рекао је Стефановић.

Истиче да је наша обавеза да се увек сећамо њихове жртве и да бринемо о њиховим породицама.

"Ми ћемо ове године подићи споменик свим палим полицајцима, јер и на тај начин желимо да им се одужимо за њихову част, поштење и за све што су урадили за грађане Србије, борећи се свакога дана за њихову безбедност и сигурност", поручио је Стефановић.

Обележена годишњица НАТО бомбардовања на Стражевици

Венце на Спомен-обележју "Гласник са Стражевице", погинулим припадницима Војске Србије у бомбардовању положили су министри у Влади Србије, Небојша Стефановић и Александар Антић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, као и представници Градске општине Раковица.

Александар Антић је навео да цела Србија данас одаје почаст свим жртвама неправедне и бруталне НАТО агресије која је 1999. погодила нашу земљу, и навео да је Стражевица, бомбардована свих 78 дана трајања напада, симбол отпора, разарања, жилавости и упорности српског народа.

Поводом обележавања деветнаестогодишњице од почетка НАТО бомбардовања Србије венце на место страдања војника Гардијске бригаде и пацијената КБЦ "Драгиша Мишовић" положили су министар одбране Александар Вулин и градоначелник Београда Синиша Мали.

Поручили су да се НАТО агресија не може заборавити ни опростити. 

"Генерације које долазе иза нас тек ће се носити са последицама НАТО агресије", поручио је министар одбране Александар Вулин. 

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, положио је венац на споменик малој Милици Ракић, погинулој у НАТО бомбардовању које је почело на данашњи дан 1999. године и поручио да Србија никада неће дати Косово и Метохију и да оно никада неће постати чланица Уједињених нација.

Подсетио је да је Милица Ракић имала три године, када ју је 17. априла 1999. године, током НАТО бомбардовања, погодио гелер док је била у кући у Батајници.

На споменик жртвама НАТО бомбардовања у Алексинцу венац је у име Александра Вучића положио генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.    

Комеморативни скупови и церемоније полагања венаца на спомен-обележја посвећена погинулим припадницима Војске уприличене су у касарнама широм Србије.  

У касарни "Стефан Немања" у Рашки обележен је Дан сећања на припаднике 37 моторизовне бригаде који су настрадали током НАТО агресије. Венце на споменик настрадалима положили су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Општине, полиције и породице.

На споменик у касарни "Југовићево" у Новом Саду, подигнут у част војника, полицајаца и цивила који су погунули током 78 дана бомбардовања Србије, венце су положили породице погинулих у НАТО бомбардовању, делегације Војске Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада, удружења ратних и војних инвалида и СУБНОР-а.

У касарни "Мија Станимировић" у Нишу, Дан сећања је обележен полагањем венаца и цвећа на споменик жртвама НАТО агресије.

Венци су положени и на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године.

Ваљево се сећа пилота Миленка Павловића.

Минутом ћутања и полагањем венаца крај споменика "Успење" у центру Крагујевца данас је одата пошта Крагујевчанима који су страдали током НАТО бомбардовања.

Венце крај споменика "Успење" положили су представници Града Крагујевца, породице погинулих бораца, Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Војске Ррепублике Србије, Субнора...

Венци су положени и у касарни "Милан Благојевић".

Поводом обележавања годишњице бомбардовања огласила се и потпредседница владе и министарака грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић која је поручила да Србија памти агресију и да се сећа својих жртава и разарања земље.

Срби на Косову обележили годишњицу НАТО бомбардовања

арастосима и полагањем венаца је у српским срединама на Косову обележена 19. годишњица НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

У манастиру Грачаница служен је парастос страдалима у НАТО бомбардовању. Јереј Дарко Маринковић присећајући се тог периода, поручио је да треба опростити, али не и заборавити оно што се десило пре 19 година.

Културно просветна заједница овај дан обележавала је годинама уназад.

Мештани централног Косова присећају се тог ни мало лаког периода, када су се од почетка па до краја бомбардовања непрекидно чуле сирене, као знак за ваздушну опасност, преноси РТК2.

Годишњица бомбардовања обележена је симболично у 12.44 и у Северној Митровици. Председник Привременог општинског органа Александар Спирић и представници СУБНОР-а положили су венце код "Споменика Истине", надомак главног моста на Ибру.

"Деветнаест година НАТО агресије ми понављамо да смо истрајни, чврсти и јачи него икада, да остајемо и да градимо своје домове, са својим породицама", поручио је Спирић.

"Сећамо се и Милице Ракић, сећамо се и јунака са Кошара, сећамо се и Алексинца и Београда и Слатине и Грделице, али сећамо се и жетелаца у Старом Грацку, сећамо се и деце у Гораждевцу и сећамо се страдалих у аутобусу Ниш-Експреса и свих осталих", поручио је Игор Симић из Српске листе.

Министар локалне самоуправе у косовској влади Зоран Тодосијевић и градоначелник Звечана Вучина Јанковић положили су венац на Споменик жртвама НАТО бомбардовања у центру Звечана.

"Остаје наша обавеза да поштујемо наше жртве, нажалост иако су НАТО бомбе престале да падају напади на нашу државу су се и даље наставили", рекао је Тодосијевић.

"Сећамо се свих оних који су животе дали за отаџбину и слободу наше земље, са територије наше општине, а њих је 13", поручио је Јанковић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво