Вучић: То што није формирана ЗСО није кривица само Албанаца

Након састанка у Бриселу, Александар Вучић је рекао да готово 1.800 дана шест главних тачака Бриселског споразума које се тичу ЗСО нису ни дирнуте. То не може да буде само кривица Албанаца, то је потписала и Европска унија, рекао је Вучић.

"За пет година су се и најтежи ратови завршавали, само ЗСО није могла да буде установљена", рекао је председник Александар Вучић за ТВ Пинк истакавши да је прошло 1.799 дана од потписивања Бриселског споразума.

У седишту Европске службе за спољне послове у Бриселу вечерас су се састали шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи. Том састанку претходили су одвојени сусрети Вучића и Тачија са Могеринијевом.

Вучић је рекао да је Србија испунила све тачке Бриселског споразума – од 7. до 15. тачке. Приштина, међутим, није испунила свој део обавеза – формирање ЗСО.

"Готово 1.800 дана шест главних тачака Бриселског споразума нису ни дирнуте, а то не може да буде само кривица Албанаца, то је потписала и Европска унија", истакао је председник. 

Навео је да чак и ако представници Приштине кажу да ће радити на ЗСО, то се неће десити.

"Господин Арифи је овде рекао да је њихов уставни суд оценио да су 22 од 23 принципа Бриселског споразума супротна њиховом уставу, што значи да неће имплементирати ЗСО никада. Они ће изаћи и рећи да ће то урадити. Ово гледам већ дуго времена и сваки пут је исто", подвукао је Вучић.

Коментаришући изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да није имао времена да прочита Бриселски споразум, Вучић је рекао да је то "увреда за здрав разум".

"За пет година нису могли да прочитају страницу и по текста, то је увреда за здрав разум, за нас, за Србију", рекао је председник Србије.

Вучић је указао и на изјаву Кадрија Весељија, који је говорио о узимању Медвеђе и Прешева, додајући да нико није приметио да је претио ратом и да је најавио да је за 20 година планирано уједињење са Албанијом.

"Нама Србима прете новим ратовима увек када им зафале гласови. Ми ћутимо, јер ми је посао да чувамо мир и стабилност, да се бринемо о будућности наших грађана", рекао је Вучић.

"Приштини речено да мора да испуни део Споразума који се односи на ЗСО"

Вучић je изјавио да су представници ЕУ на вечерашњем састанку јасно рекли делегацији из Приштине да морају да испуне Споразум о Заједници српских општина.

"Не могу да кажем да нису имали лепе речи за нас данас", рекао је Вучић и додао да је јасно и недвосмислено речено да Приштина мора да испуни ЗСО.

Међутим, додао је, Албанци са КиМ наступају по принципу – "има још споразума, као онај што је енергетика, па ви Срби то испуните", иако то, каже Вучић, није никаква наша обавеза, а Албанци рачунају да за ЗСО и тако треба још годину-две да се испуни.

"Тако ће још две године испуњавати нешто што неће никада да испуне", приметио је председник Србије.

Како је рекао, 20 сати дневно се боре и на свакакве трикове Приштине наилазе.

На питање да ли ће Србија можда кренути самостално у формирање ЗСО, Вучић је рекао да сматра да не треба са тим журити.

"Не мислим да треба да журимо са тим, али ако они, а за 20 дана ће бити петогодишњица, до тада не крену у цео поступак (формирања ЗСО), а шта друго да буде алтернатива?", упитао је Вучић.

"За Србију важан европски пут"

Говорећи о европском путу, председник је рекао да Србија јесте на том путу, али да неће урушити своје државне и националне интересе да би неки у Европи и свету могли да буду задовољни.

"Моја обавеза је да чувам мир и стабилност, а не као неко на улици да поступам. Рекао сам вечерас Могеринијевој да је Србија на европском путу. Борићемо се да учинимо све да напредујемо, али немојте да мислите да је могуће да Србија уруши све своје националне и државне интересе да би неки у Европи и свету могли да буду задовољни", поручио је Вучић.

Маневарски простор нам је мали, рекао је председник, и додао да је на нама да наставимо да се боримо, али да независност Косова нећемо признати.

Указао је да је Србији Европа потребна због посла, наводећи да ће у понедељак грађани чути да је прошле године порасла плата за 43 евра, истичући да ће до краја године просечна плата бити 480 евра, а почетком идуће године стићи и 500 евра.

"Не можемо без европских инвестиција, без улагања Немаца, Аустријанаца, Француза, Италијана и свих осталих", нагласио је председник.

Такође, поводом изјаве из Приштине да је забрањено Селаковићу и Ђурићу даље учешће у дијалогу, поручио је да може рећи да ће они учествовати и то у Северној Митровици.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво