Брнабић: Спремни за отварање још пет поглавља

Србија је спремна за отварање још пет поглавља у преговорима са ЕУ, изјавила је премијерка Ана Брнабић. Предлог реформе Устава Србије биће послат Венецијанској комисији до краја марта или почетком априла, најавила премијерка.

Брнабићева је рекла одговарајући на питања новинара да смо у овом тренутку спремни за отврање још додатних пет преговрачких поглавља. "Разговрамо са нашим партнерима из ЕУ око подршке да се што већи број поглавља отвори", рекла је Брнабићева, која није прецизирала која су преговрачка поглавља у питању.

Брнабић је додала да је у том смислу јако важно да наставимо имплементацију започетих реформи, а пре свега ради бољег квалитета живота грађана Србије.

Премијерка је изјавила да ће предлог реформе Устава Србије бити послат Венецијанској комисији до краја марта или почетком априла.

Брнабићева је рекла новинарима да Министарство правде "завршава рад на томе".

"Надам се да ћемо до краја марта односно следеће недеље или почетком априла, предлог послати Венецијанској комисији", рекла је Брнабић.

Венецијанска комисија је саветодавно тело Савета Европе и даје мишљења у вези са уставима чланица и другим правним нормама.

Мишљења Венецијанске комисије формално правно нису обавезујућа, али се поштују у државама чланицама Савета Европе и ЕУ.

Брнабић је рекла да ће се ове године радити и на електронском правосуђу и да је важно да постоји потпуна транспарентност у раду судова.

"То ће утицати и да се грађани боље осећају када имају увид у то како ради наше правосуђе, а свакако ће утицати и на ефикасност српског правосуђа", навела је премијерка.

"Континенталу субвенције"

Премијерка каже да је држава дала субвенције Континенталу за отварање истраживачком центра у Новом Саду пошто то није аутсорсинг компанија и нагласила да ће Србија од тог центра имати велику корист.

Медији су пренели да је држава немачкој компанији Континентал дала субвенцију од 9,5 милиона евра, што је чак 19.000 евра по запосленом.

На питање новинара зашто се побунио домаћи ИТ сектор пошто је дата субвенција страној ИТ компанији, Брнабић је подсетила да је претходна влада одлучила да не даје субвенције за ИТ компаније и тада стопирала субвенције за компанију "Ендава".

Она је рекла да је Континентал потпутно другачији случај, пошто је "Ендава" аутсорсинг компанија која запошљава програмере.

"У случају Континентала имамо истраживачки центар у Србији који промовише Србију као дестинације за истраживање и развој и доноси другачију технологију и знање".

Брнабић каже да ће од тог центра имати велику корист наше старт ап компаније и програмери.

Како каже, запошљаваће пре свега машинске и електроинжењере са факултета како би их обучили за спрецифичну истраживачку грану.

"Тако ће Србији дати много више него нека ИТ компанија која је дошла да се бави аутсорсингом", додала је премијерка.

Оживећемо компаније који су у стечају

Ана Брнабић каже да је, заједно са Министарством привреде и осталим ресорима, покренула питање оживљавања неких од препознатљивих брендова и великих погона, јер српски БДП трпи зато што стечајеви никако да се приведу крају.

Проблем је, каже премијерка, и када фирме у стечају узимају компаније чији посао није да оживе такве комплексе. 

"У том смислу сам са својим тимом директно била укључена у "Магнохром" и у ИМТ, за који се надам да ће 'оживети' у наредном периоду", рекла је Брнабић новинарима у Кикинди.

Говорећи о данашњем разговору са градоначелником Кикинде, премијерка је казала да су разговарали пре свега око погона фабрике "Зопас", нарочито друге фазе.

"Ради се о значајном броју запослених, тако да ће влада помоћи колико може", нагласила је Брнабићева.

Како је рекла новинарима, њу је занимало какво је тренутно стање са фабриком "Тоза Марковић", која је тренутно у власнисству "Србијагаса", што према њеном мишљењу, није одрживо.

"Србијагас не треба тим да се бави, нити има било какав професионални капацитет да води ту фабрику", истакла је.

Додала је да су разговарали и о инвестирању Кикинде у нову водоводну мрежу и фабрику за прочишћавање отпадних вода, као и о њеном моделу финансирања.

На састанку је било речи и о "Метанолско - сирћетном комплексу" (МСК) за који је крајем прошле године расписан јавни тендер за приватизацију.

На питање новинара о потенцијалним инвеститорима, Брнабић је рекла да "има наде".

"Пре објављивања тендера Министарство привреде позвало је инвеститоре да покажу интересовање за предузеће МСК и било је интересовања", закључила је премијерка.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво