Кубуровић и Бошњаковић договорили размену спискова оптужених за злочине

Србија и Хрватска су договориле формирање две заједничке комисије чији ће чланови радити на решавању проблема процесуирања ратних злочина, а министри правде две земље су поручили да су отворена питања у области правосуђа решива ако буде стрпљења.

Министри правде Србије и Хрватске Нела Кубуровић и Дражен Бошњаковић сагласили су се, на првом састанку у Београду, да су теме између две државе у области правосуђа сложене и отворене, али да су решиве уколико буде стрпљења и уколико се буде ишло корак по корак.

У том смислу на састанку су договорили формирање две заједничке комисије чији ће чланови радити на решавању проблема процесуирања ратних злочина, као и размене спискова особа оптужених или осуђених за ратне злочине, наводи се у заједничком заопштењу министарстава правде Србије и Хрватске. 

Кубуровићева и Бошњаковић су током састанка констатовали да постоји добра воља обе државе за сарадњом и решавањем свих отворених питања у области правосуђа.

Обе стране су, како се наводи у саопштењу, исказале отвореност и међусобно уважавање, као и спремност за успостављање партнерских односа и веза.

На састанку се разговарало и о искуствима две државе у процесу придруживања ЕУ, а министар правде Хрватске је поручио да је то министарство спремно да у сваком моменту помогне колегама из Србије и пружи стручну помоћ.

"Наравно, очекујемо да и они достигну стандарде који су потребни да би Србија сутра могла да постане чланица ЕУ, а ту првенствено спадају посебни стандарди везани за владавину права", рекао је Бошњаковић за Хину.

Наводи да је "задовољан данашњим састанком", те да је "јасно да се на првом сусрету нису могла изнедрити решења".

"Видећемо динамику кад радне групе почну да раде. Али, што се тиче питања размене пописа мислим да ту врло брзо можемо очекивати резултате", рекао је Бошњаковић и поновио да "сада треба наставити рад који је започет 2010.".

Такође су, како се наводи, размењена искуства у борби против корупције, променама Устава и успостављању е-правосуђа.

Кубуровић и Бошњаковић су се сагласили да сва отворена питања треба и морају да се решавају кроз билатералне преговоре и рад радних група и истакли наду да је данашњи састанак само први у низу и почетак будуће сарадње, која је неопходна како би се дошло до заједничких решења.

Наредни састанак је договорен у периоду од тридесетак дана када ће започети рад на размени податала о особама осумњиченим за ратне злочине на обе стране. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи