Скот: САД се неће укључити у преговоре Београда и Приштине

Сваки договор је компромис, поручује амбасадор САД у Србији Кајл Скот и тврди да не постоји никаква црна листа на коју би Србија могла бити стављена уколико не призна независност Косова.

Кајл Скот је новинарима, након потписивања донације лаптопова за потребе ПИСА истраживања у Србији, рекао да САД са великим интересом прати дијалог Београда и Приштине, али да се неће формално укључити у преговоре, јер те преговоре води ЕУ.

"Ми смо ту да помогнемо, али тај дијалог се одвија између Србије и Косова уз помоћ ЕУ. Ми пратимо све детаље, ако нам се обрате за помоћ, бићемо ту. Желимо да се постигне трајан договор између Србије и Косова", рекао је Скот.

О евентуалном укључивању Русије у дијалог Београда и Приштине, Скот је рекао да, ако учесници у преговорима верују да треба да се укључи још неко, то је њихов избор.

На питање новинара да ли се Запад залаже за компромисна решења, амбасадор је навео "да је сваки договор компромис".

Упитан зашто се врши притисак да Србија призна независност Косова, када је то урадило више од 100 чланица УН, Скот је рекао да би признање добродошло, али да не види да се врши притисак на Србију.

"Србија треба да постигне договор са Косовом о статусу Косова, а шта ће бити то зависи од те две стране. Знам само, да ако Србија хоће у ЕУ, Унија је рекла да треба да се нађе решење о статусу Косова и односима Београда и Приштине, јер ЕУ неће да увози проблеме", рекао је Скот.

Новинаре је занимало може ли Србија да се нађе на црној листи Америке ако не призна независност Косова, на шта је амбасадор одговорио да не постоји никаква црна листа.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво