Вучић и Тачи у петак у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић и косовски Хашим Тачи требало би сутра да се састану у Бриселу како би размотрили укупно стање у односима Београда и Приштине, примену постојећих споразума и разменили ставове поводом нове фазе дијалога о свеобухватној нормализацији односа. Састанак организује висока представница ЕУ Федерика Могерини.

У позиву председнцима Србије и Косова Могерини је нагласила да ће се 23. марта разговарати о "фази дијалога која се односи на свеобухватну нормализацију", као и да ће се "размотрити рад који је у току на примени постојећих договора".

У питању је први састанак на високом политичком нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине од почетка ове године, а трећи од како је прошле године формат политичког дијалога две стране прешао са премијера на председнике Србије и Косова.

У ЕУ напомињу важност интензивирања дијалога између Београда и Приштине уз очекивање пуне имплементације Бриселског споразума, али и постизање свеобухватног решења и правно обавезујућег споразума за пуну нормализацију односа две стране.

У Бриселу се пред састанак председника Србије и Косова наглашава постојање паралелних процеса у оквиру дијалога коме посредује ЕУ - једног који се односи на примену постојећих договора из Брислског споразума и који се одвија на нивоу експертских делегација, и другог који се тиче свеоубухватне нормализације односа.

"Код техничког дијалога рад се наставља, интензивира се и иде у јасном правцу потпуне имплементације договореног. Када је реч о састанку на највишем нивоу, ту ће се погледати где смо у контексту имплементације договореног, а исто тако ће разговарати и о целовитој нормализацији односа и раду на нивоу председника", изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич.

Коцијанчичева је потврдила и да се због неуспеха у постизању договара током овонедељне рунде техничког дијалога делегација Беогрда и Приштине по питању формирања ЗСО, енергетике и слободе кретања, неће отказивати или одлагати састанак Вучића и Тачија.

Председници Србије и Косова би, према сазнањима Танјуга добијеним из бриселских дипломатских извора, требало би да се састану са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини касно поподне у петак 23. марта. Заједничкој радној вечери претходиће билатерални разговори Александара Вучића и Хашима Тачија са Могеринијевом.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво