ЗСО – фактор бриселског (не)споразума

Промена статуса Косова за западне земље је завршена прича, у разговорима нема места ни за поделу. Као нада остаје да Срби на Космету добију оно што је у Бриселу договорено пре пет година – Заједницу српских општина. То је, после састанака са званичницима западних земаља, саопштио председник Србије у синоћњем интервјуу за РТС.

Према писању медија, Заједница српских општина, која није ни у повоју, јесте максимум који Београд може да добије на Космету. Западни центри моћи су, пишу Новости, председнику Александру Вучићу поручили да Србија не размишља о подели територије и да се од Београда тражи да призна Косово – формално или неформално. Не прихватамо тај смоквин лист, поручио је шеф државе.

"Кад Београд добије ЗСО, он признаје независност. Ма немојте, јесте то сами смислили или вам је неко помогао?", упитао је председник Србије.

Нису сами – каже Вучић и истиче да Београд не преговара само са Албанцима, већ и са онима који су створили самопроглашену државу Косово.

"Запад настоји да приволи Београд да направи уступке. Кључно би било не само да се Београд не противи чланству у Унеску и Интерполу, него да им отворимо врата у УН, а то је за Београд неприхватљиво", рекао је председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Међутим, поставља се питање како је Београд дошао од тога да је пре пет година ЗСО добио споразумом, дотле да за Заједницу мора опет да се бори и плати потенцијално високу цену.

"Треба имати у виду амерички план о 'пузећем признавању' Косова из 2007. године, признавању Србије наравно, и све што су они радили последњих 11 година радили су у том смеру. Ми смо непрестано чинили уступке, испуњавали свој део Бриселског споразума за разлику од Приштине, и на Западу је то схваћено као слабост Србије. Чим сте слаби, могу и даље да вас уцењују, врше притиске на вас и траже од вас нове уступке", сматра Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе.

Немачког плана, по којем би Србија пристала на статус Косова као посматрача у Генералној скупштини УН, председник тврди, нема. Али, на столу у Бриселу нема ни Заједнице српских општина, јер Приштина о томе не жели да прича.

"Ја не мислим да се ту ради о уценама, већ о различитим ставовима о томе. Ми имамо одлуку Уставног суда око те заједнице. Једноставно, нико на Косову није против тога, него се ради о компетенцијама", каже аналитичар из Приштине Фадиљ Љепаја.

Док је за Београд реч о десет општина са озбиљним извршним овлашћењима, Приштина жели да је сведе на ниво невладине организације.

Стара тема о подели је опет актуелна, али, чини се, завршена.

"Видим да неки говоре нешто тамо Вучић петља, хоће поделу. А ко ће бити тај који ће то да нам да", упитао је Александар Вучић.

Корак даље отишао је председник косовске скупштине.

"Ништа више не бих волео него да се Прешево и Медвеђа придруже Косову. Ми ћемо прихватити билатерални споразум, ако Србија то прихвати, али ми немамо шта да дамо. Отварање граница на Балкану увек значи рат, то је оно што хоћу да кажем и ја сам директан – не постоји никаква друга могућност промене граница", рекао је Кадри Весељи.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију одговорио је на ову изјаву.

"Нека се Кадри Весељи не весели, јер претње ратом никоме ништа добро нису донеле, нарочито кад долазе од неосуђеног команданта терористичке ОВК Србији, која се само усудила да је њено нешто што јесте њено и по домаћем и по међународном праву, то јест да је Косово Србија", поручио је Марко Ђурић.

Косово је једнострано прогласило независност пре десет година. Шта после унутрашњег дијалога мисли о решењу за покрајину, председник Србије рећи ће крајем априла. Истовремено, од међународне заједнице прибавља подршку за платформу са којом ће пред грађане.

Један од услова за европски пут Србије јесте да са Приштином потпише правно обавезујући споразум, чија садржина још није позната.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи