ЕУ Приштини: Борба против корупције још један услов за визну либерализацију

Шеф канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова поздравила је ратификацију споразума о демаркацији са Црном Гором у косовској скупштини, и подсетила представнике централних институција да је за визну либерализацију потребно испунити још један услов – веће ангажовање у борби против корупције и организиваног криминала.

"Ратификација споразума о демаркацији са Црном Гором од стране косовске скупштине представља важну прекретницу за Косово и његове житеље. Ратификација је конкретан пример посвећености Косова добросуседским односима, а то значи да је један од два преостала критеријума за визну либерализација испуњен.

Желимо искрено да честитамо косовским законодавцима како би то учинили. Био је дуг и понекад агоничан процес, али на крају, резултат је био прави за људе на Косову. Међутим, жао нам је што је расправа у Скупштини била под сенком поновљених напора за заустављање процедуре активирањем сузавца. Оштро осуђујемо ова и сва дела насиља против косовских законодаваца – таква пракса нема места у политичком дискурсу", навела је Апостолова у саопштењу.

Oна изражава наду и очекује да ће међусекторска сарадња о ратификацији споразума о разграничењу бити знак да ствари стигну на питања од великог значаја за Косово.

"Пажња треба сада да се фокусира на јачање досадашњих резултата у борби против организованог криминала и корупције. Очекујемо од свих страна да наставе напоран рад и напоре у испуњавању преосталог критеријума за либерализацију визног режима и унапређењу европске перспективе Косова", закључила је Наталија Апостолова.

Амбасада САД у Приштини честитала је грађанима Косова ратификацију демаркације са Црном Гором, истичући да се тиме "потврђује место Косова у Европи".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво