Дрецун: Неприхватљиво да ЗСО буде средство уцене

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да западне земље не показују спремност да се дугорочно реши косовски проблем, што охрабрује Приштину да настави са неприхватањем да реализује договорено. Треба инсистирати на ставу да наш пут ка ЕУ не сме бити ометан косметским проблемом, истиче Дрецун.

Милован Дрецун је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да Србија треба да настави да брани своје интересе упркос сложеној ситуацији.

"Западне земље не показују спремност да се дугорочно реши косовски проблем и то охрабрује Приштину да настави са неприхватањем да реализује договорено, а то је формирање Заједнице српских општина (ЗСО)", сматра Дрецун.

Каже да Запад настоји да приволи Београд да направи уступке.

"Кључно би било да им отворимо врата у УН а то је за Београд неприхватљиво. Мислим да треба погледати ситуацију која се одвија у Бриселу и да се све то увеже са понашањем Запада и Приштине. Чини се као да Приштина ради све у договору са Западом", истиче Милован Дрецун.

Додаје да се Заједница српских општина користи као средство уцене и напомиње да је то неприхватљиво.

"Не може се наставити са тим у процесу нормализације односа. Појачава се притисак на Србију, а у геополитичком сучељавању САД и Русије користи се косовски проблем", напомиње Дрецун.

Указује да половина чланица УН није признала самопроглашено Косово.

"Моћне земље мисле да могу да раде шта хоће и крше резолуције које саме доносе и то су двоструки аршини. Морамо да се ослонимо на земље које разумеју нашу позицију, као што је Шпанија. Питање за западне земље које инсистирају на тврдој политици према Србији је – шта желе да постигну тиме", истиче Дрецун.

Каже да ће Србија наставити да развија даље односе са западним земљама.

"Треба да наставимо са оваквом политиком. Ми смо рекли да нећемо отворити Косову врата у УН и нећемо признати самопроглашену државу. Треба инсистирати на ставу да наш пут ка ЕУ не сме бити ометан косметским проблемом", закључује Дрецун.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво