Разговори у Бриселу без напретка

Тродневни разговори на техничком нивоу делегација Београда и Приштине завршени су без напретка у имплементацији договорених споразума, саопштила је Европска служба за спољне послове.

Дуги разговори о Заједници српских општина, енергетици, мосту у Митровици, административним прелазима и слободи кретања завршени су без договора. Београд је захтевао од Приштине и од ЕУ оснивање Заједнице и доношење статута, али делегација Приштине није за то била заинтересована, каже шеф делегације Марко Ђурић.

"Они су овде дошли неспремни да спроводе ЗСО, а очекујући да им ми дамо све. То тако не функционише. И они и ЕУ морају да знају да је оног момента када је споразум о формирању и усвајању статута ЗСО потписан то постала обавеза не само Београда и Приштине, пре свега Приштине, већ и обавеза ЕУ", рекао је Ђурић.

Представници Приштине нису давали изјаве. Ђурић каже да је Београд предложио и прелазно решење за проблем енергетике начин тарифирања између две мреже како би се избегли проблема који су изазвали кашњење сатова у Европи, као и да Београд није желео да разговара о слободи кретања због политичких хапшења Срба на Косову.

Ђурић је оптужио део опозиције да, како је рекао, нападима на руководство Србије, подрива преговорачке позиције Београда у разговорима о Косову.

Из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) поручено је да даљи прогрес није остварен, иако је дискусија била темељна.

Европска унија позива обе стране да појачају напоре на примени договореног, јер је, подсећа, напредак у нормализацији односа кључан елемент на њиховим европским путевима.

Како пише, на првом месту се разговарало о договору о Заједници (Асоцијацији) српских општина, енергетици, мосту у Митровици, интегрисаном управљању прелазима и слободи кретања.

На крају ове рунде разговора, друге од почетка године, у Бриселу још није саопштено када ће бити заказани следећи разговори експертских тимова Београда и Приштине задужених за спровођење договора из Бриселског споразума.

ЕУ је већ најавила да ће инсистирати на интензивирању ових разговора како би пет година од потписивања Бриселског споразума дошло до његове пуне примене.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич потврдила је да ће у петак, уз посредство Федерике Могерини, бити одржан састанак на највишем нивоу, на којем ће учествовати председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи