Поповић: Још 30 милиона од Владе за иновације

Држава иновационим чековима пружан подршку малим и средњим предузећима, рекао је данас министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је с градоначелником Милошем Вучевићем обишао фирму "Cарномед", која користи такве ваучере.

Поповић је рекао и да је влада обезбедила још 30 милиона динара за доделу иновационих ваучера, уз оних 49 ваучера који су раније подељени преко Фонда за иновациону делатност.

"Због великог интересовања обезбедили смо још 30 милиона динара. Желимо што бољу сарадњу малог и средњег бизниса са научно-истраживачком заједницом. У томе је суштина будућег развоја Србије. Тих 30 милиона динара намењено је малим предузећима која немају могућност да у оквиру својих организација имају научно-истраживачке раднике, већ ту услугу треба да искористе и добију од факултета, института и других истраживачких организација, а Влада Србије ће ту услугу да плати за њих", објаснио је Поповић.

Иначе, фирма "Царномед" добила је два ваучера вредна 960.000 динара и њима је подржана сарадња те компаније са новосадским Медицинским факултетом.

"Њихови приходи дуплирани су у односу на прошлу годину, а више од 70 одсто прихода те компаније долази од извоза. То је чист пример како српска памет може да буде конкурентна на светском тржишту", закључио је министар.

Вучевић је оценио да када постоји спој предузетништва са најбољим научно-истраживачким установама уз подршку државе, то је неоспорно добитна комбинација.

"То видимо на примеру компаније "Царномед" у сарадњи са новосадским Медицинским факултетом, а исто то желимо да видимо у што већем интензитету на територији целе Србије", рекао је Вучевић.

Нови конкурс за доделу иновационих ваучера тече од данас до 21. маја ове године, односно све док опредељена средства не буду потрошена. Влада Србије је до сада доделила 49 иновационих ваучера за 39 српских предузећа, а њихова је вредност 29,5 милиона динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар