Селаковић: Осуђени смо да се у неким стварима потпуно самостално боримо

Генерални секретар председника Никола Селаковић каже за РТС да је потпуно јасно да пет година Брисел није мрднуо прстом да на неки начин услови косовске Албанце да изврше своју обавезу из Бриселског споразума и формирају ЗСО. Указао је да не можемо и не треба да се надамо да ће Брисел нешто учинити на том плану, као и да смо осуђени да се у неким стварима потпуно самостално боримо.

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да није први пут да када се наставе разговори у Бриселу, на терену се "дешава нешто што као да нас намерно провоцира и удаљује од главног циља".

"То је да напокон већ једном почнемо разговоре о Заједници српских општина и наставимо са реализацијом Бриселског споразума, његове једне половине чија је суштина и окосница формирање ЗСО на чему није учињено ништа", рекао је Селаковић.

Подсетио је да је у време одржавања неке од претходних рунди разговора дошло до хапшења Богдана Митровића.

"У једном претходном наврату разговора дошло је до хапшења Богдана Митровића, нашег човека из Суве Реке, човека који је долазио дуже од деценију и по на своје огњиште, одлазио на гробље где су му преци и родитељи сахрањени да запали свећу. После неколико месеци, неко упире прстом у њега и каже овај човек је извршио ратни злочин, а на крају се испостави да је то учинио Албанац који узурпира његову имовину", навео је Селаковић.

Указао је да сада имамо ситуацију да је повратник који је десет година на КиМ Милорад Зајић проведен опет зато што је, како каже Селаковић, вероватно неко прстом уперио у њега.

"Све се то дешава у присуству Еулекса, који треба да гради систем владавине права на КиМ. Знате то звучи лицемерно и уверен сам у потпуности у речи директора Ђурића и људи из Канцеларије за КиМ да ће помоћи његовој породици, али апелујемо на оне који имају, ако имају, иоле више разума, да ослободе човека и да пусте људе да нормално живе", нагласио је Селаковић.

"Немамо уопште отворен разговор о ЗСО" 

На питање има ли икакве назнаке да ће Брисел извршити притисак на Приштину да се формира ЗСО, Селаковић каже да је председник Александар Вучић био више него јасан када је рекао да су "једно наше жеље, наша хтења и наша надања, дуга ствар је ситуација на терену".

"Потпуно је јасно да ових пет година Брисел није мрднуо прстом да на неки начин услови косовске Албанце да изврше своју обавезу из Бриселског споразума и формирају ЗСО, о којој на једна базичан, али јасан начин говори Бриселски споразум", додао је Селаковић.

Указао је да ми још немамо ни преднацрт статута Заједнице српских општина, као и да немамо уопште отворен разговор о томе.

"Сваки пут када дођете у Брисел и почнете да разговарате, тражимо да се разговора на ту тему потегне се нека нова тема", рекао је Селаковић.

"Не можемо да се надамо и не треба да се надамо да ће Брисел нешто учинити на том плану. Ми добро видимо своју позицију, видимо да смо осуђени да се у неким стварима потпуно самостално и сами боримо, настављамо тако да се боримо са много више реалности, мудрости него што је то имала нека претходна власт", истакао је Селаковић.

Коментаришући спекулације о америчком плану за КиМ према којем би Срби добили ЗСО са ширим овлашћењима, а да заузврат Косово добије столицу у УН, Селаковић каже да су све то спекулације.

"Све су то за сада спекулације, ми ћемо имати састанак у Бриселу у другој половини ове недеље, видећемо шта ће бити резултат тог састанка", рекао је Селаковић.

"Занимљиво ми је да чак о тим спекулацијама када чујем причу о неким ширим овлашћењима, а по свему ономе што сам из штампе прочитао ја сам видео да то није ништа шире од онога што је превиђено у Бриселском споразуму", навео је Селаковић.

Одговарајући на питање може ли се преговарати о нечему о чему је већ постигнут договор, будући да смо се о ЗСО већ договорили пре пет година, Селаковић истиче да ЗСО постоји само на папиру.

"ЗСО је испреговарана, али, као што видите, ЗСО постоји само на папиру и тај један једини папир на коме постоји је Бриселски споразум. Само да вас подсетим да су привремене институције самоуправе у Приштини огласиле неуставним у 24 елемента Бриселски споразум пред својим уставним судом, то је и жалосно и лицемерно", нагласио је Селаковић.

Спекулације о председниковим активностима 

Говорећи о спекулацијама о председниковој посети Њујорку, Селаковић истиче да да је то "прича коју просипају управо они који су до јуче говорили нема шансе да се Александар Вучић види са Ангелом Меркел, а онда се Вучић видео се Ангелом Меркел, онда ти исти причају знате Вучић се видео са неким од чанова породице Сорос на некој тајној вечери".

"Председник Вучић се никада није видео ни на каквој вечери ни са једним чланом породице Сорос", нагласио је Селаковић.

Указао је да је било прича да је председник виђен у Мексику са неким девојкама.

"Прва ствар, он човек никада није био у Мексику. Да, у његовом тиму постоје две девојке – једна је Сузана Васиљевић, саветница председника за медије, друга је Татјана Јовић, саветница председника за спољну политику", објаснио је Селаковић.

Истакао је да "у политици постоје ствари које се раде пред камерама и постоје ствари које се не раде јавно".

Нагласио је да Рамуша Харадинаја председник Вучић никада није срео на било каквом виђењу или састанку, као и да га је можда срео у Хашком трибуналу, када је Шешељ био један од оптужених.

"Те приче о тајним вечерама, Паризу, приватним састанцима са Хашимом Тачијем... Ни један једини сусрет председника Вучића са Хашимом Тачијем није био тајан, сваки пут, сваки сусрет је био уз посредство ЕУ и био је уз њихово присуство", рекао је Селаковић.

Тврди да те придике и инсинуације "пуштају они у време чије власти је дошло и до одласка Црне Горе из заједничке државе и до проглашавања независности Косова које су западне силе признале, дакле те једнострано признате независности, односно сепаратизма, сецесије КиМ".

"Председник Вучић је човек који се у свакој прилици, у сваком моменту бори, копрца се човек да стави западним земљама до знања да постоји и српска страна приче, да мора да се води рачуна о српском интересу, да Србија не улази у било какве труле компромисе који за циљ имају да је понизе и унизе", рекао је Селаковић.

Указао је да ће Вучић одговорити "управо тим који га нападају, управо тим који просипају овакве приче и сваки пут слажу".

број коментара 24 пошаљи коментар
(среда, 21. мар 2018, 08:19)
Lejla [нерегистровани]

Novo

Velika borba, Srbija mora istrajati u svojim stavovima. Vlast radi na nalaženju kompromisnog rešenja. Obe strane moraju činiti ustupke da bi na miran način izašl iz te situacije.

(среда, 21. мар 2018, 07:57)
Bojan [нерегистровани]

Zjadnica

Uz dosta truda i strpljenja mislim da cemo na kraju speti da formiramo zajednicu.

(среда, 21. мар 2018, 07:25)
SS [нерегистровани]

Pobeda

Izacicemo i iz ove borbe kao pobednici, kao sto smo svake druge borbe izlazili.

(уторак, 20. мар 2018, 16:59)
anonymous [нерегистровани]

Kiki

Međunarodna zajednica iznova pokazuje da joj se ne može verovati.

(уторак, 20. мар 2018, 16:41)
Trenic [нерегистровани]

Srbija

Nije prvi put da Srbija bije bitku sama.

(уторак, 20. мар 2018, 16:16)
anonymhjkous [нерегистровани]

hgf

Albancima se sve prasta

(уторак, 20. мар 2018, 14:58)
anonymous [нерегистровани]

@Brisel

Za mene Kosmet sigurno ne moze biti parce zemlje. To kako kazete "parce" zemlje nosi vekove dugu istoriju kroz koju je moj narod dole prosao golgotu, to parce zemlje nosi nase najvaznije manastire i stotine crkava i temelje nase srednjevekovne kulture i mita koji nas je vodio za oslobodjenje. Na tom "parcetu" zemlje zive moji sunarodnici koje dole matretiraju, ubijaju, tuku i hapse, samo zato sto nece da da ono sto je njegovo. To "parce" zemlje koje nam je oteto vojnom silom, okupirano, necu priznati niti dati nikom, kao ni vecina ljudi u ovoj zemlji. A prica o podeli se ostavite - nije podela kada delis svoje, to se zove predaja manjeg dela. Nije ovo bilo nase i njihovo pa da ga delimo, vec nase. A za situaciju na terenu, ne znam od kad se zaboravio termin okupirana teritorija...

(уторак, 20. мар 2018, 14:36)
Mita [нерегистровани]

Odnos prema postovanju sporazuma

Mnogo se gleda Albancima kroz prste, i sve dok je tako nece biti napretka za nijednu stranu.

(уторак, 20. мар 2018, 14:22)
Parče [нерегистровани]

Brisel

Brisel postupa po dvostrukim aršinima jer Prištini se sve gleda kroz prste ali uspećemo da se zajedničkim snagama izorimo za naše parče zemlje.

(уторак, 20. мар 2018, 14:15)
Branka [нерегистровани]

Srbija

Brisel u mnogim stvarima nije uz nas. Srbija se sama bori za mnoge stvari i uspešna je u tome, a to sve zahvaljujući vlasti sadašnjoj.