Брнабић: Дуг Смедеревске Паланке три милијарде динара

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да не постоји локална самоуправа која је толико девастирана као Смедеревска Паланка, која се, каже, налази у тужном и невероватном стању, са више од три милијарде динара дуга и 19 комуналних предузећа која послују са губитком.

Ана Брнабић је обишла Смедеревску Паланку и навела да је буџет те општине од 2012. године у непрекидној блокади, а да су биле честе рестрикције воде.

"Има локалних самоуправа које су у јако тешком стању, али нигде није као овде. Невероватно је да је место које је близу Београда и ауто-пута у таквој девастацији", рекла је Брнабић.

Она је навела да је, док је била министар за државну управу и локалну самоуправу, направила санациони план за Смедеревску Паланку, те да је дуг смањен за око 260 милиона динара, као и да се преговара са комерцијалним банкама да се отпишу делови великих дуговања, док би средства за отплату дугова била издвојена из буџета Србије.

Председница владе рекла је да је у тај регион након поплава 2014. године уложено нешто више од 2,5 милиона евра, да је у пројекат обнове болнице у Смедеревској Паланци уложено нешто више од 8,5 милиона евра, док су пројекти за реконструкцију водовода спремни и њихова вредност биће четири милиона евра.

Брнабић је напоменула да Смедеревска Паланка не може да се бави инвестицијама и привредом јер мора да санира дугове.

Упитана за бању на Кисељаку, која је у лошем стању, премијерка је рекла да су за сада издвојена средства за реновирање болнице, а да би касније могло да се размисли и о улагању у ту бању.

Брнабић је поменула и проблем вишка запослених у јавним предузећима, те рекла да се на том проблему ради, али да људи не могу бити отпуштани, а да се за њих не нађе посао у привреди.

Како је рекла, новац за отпремнине отпуштених радника биће издвојен из буџета Србије.

Са премијерком је Општу болницу Стефан Високи у Смедеревској Паланци обишао министар здравља Златибор Лончар, који је рекао да је за навабку опреме у тој здравственој установи већ уложено 35 милиона динара, између осталог у апрате за ултразвук, рендген...

Он је рекао да је у болници направљено ново одељење гинекологије, а да је издвојено и 28 милиона динара за санирање зграде која је стара и енергетски неефикасна.

"До краја лета кренућемо са комплетним реновирањем и то ће бити прва установа секундарне здравстене заштите у Србији која се комплетно реновира", подвукао је Лончар.

Лончар је навео и да ће због недостатка стручног кадра у болници у Смедеревској Паланци, лекари из Београда долазити за операције катаракте, колена, лапароскопије и друге захвате, као и да ће се радити на обуци лекара из те општине.

Министар је истакао и да ће бити обновљена и амбуланта у месту Колонија, која није обнављана 30 година.

Председник Привременог органа општине Никола Вучена рекао је да је реновирање болнице једна од највећих инвестииција у Смедеревској Паланци у последњих 50 година.

Додао је да се стање у тој општини, после тешке ситуације у којој се налазила од 2008. до 2016. године, сада поправља "корак по корак".

Одговарајући на питања у вези са локалном управом, односно да ли локалне самоуправе имају обавезу да расписују конкурс за медије, будући да у Паланци такав конкурс није расписан, Брнабић је рекла да то није обавеза, већ ствар одлуке руководства локлане самоуправе, али да свакако подржава одржавање конкурса.

Ипак, како каже, она не може локалним самоуправама ништа да нареди, нарочито ако је њихов буџет у тако лошем стању, као што је случај у Смедеревској Паланци.

Премијерка Ана Брнабић критиковала је лидера Народне странке Вука Јеремића. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво