Србија и Немачка потписале Меморандум о помоћи повратницима

Седам градова и општина у Србији биће укључено у пројекат "Иницијатива за инклузију" вредан 1,8 милиона евра покренут са циљем да се помогне повратницима из иностранства да што лакше дођу до запослења, најављено је у Палати Србија приликом потписивања Меморандума о спровођењу пројекта који финансира Влада Немачке.

Споразум су потписали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, амбасадор Немачке Аксел Дитман и представник Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Хајнц Дитер Харбес.

Пројектом "Иницијатива за инклузију", како је речено, биће обухваћени Младеновац, Пожаревац, Нови Пазар, Сокобања, Бечеј, Ариље и Кучево.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић захвалио је немачкој Влади на подршци у инклузији повратника којих је, како је рекао, прошле године било око 1800 грађана, а међу њима је било око 1400 Рома.

''Желимо да помогнемо свим њима и мислим да ћемо на овај начин бити ефикаснији као држава и да ће повратници имати равнопранији положај у друштву'', истакао је Ђорђевић.

Амбасадор Немачке Аксел Дитман рекао је да је Немачка блиско сарађује са Србијом у области одрживог развоја и унапређења запошљавања.

''Желимо да олакшамо повратницима интеграцију у тржиште рада и да изнађемо решења у складу са њиховим потребама која ћемо остварити током следеће године. Успели смо да укључимо и Сталну конференцију градова и општина и надам се да ће овај модел бити узор и другим градовима и општинама'', навео је Дитман.

Пројекат ''Иницијатива за инклузију'' осмишљен је како би се у локалним самоуправама омогућило запошљавање повратника, тражилаца азила, потенцијалних тражилаца азила, Рома и припадника других маргинализованих друштевних група.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво