Јоксимовић: ЗСО кључ напретка

Интезивирање разговора Београда и Приштине као и утицај међународних фактора могу довести до позитивних помака који би резултирали споразумом, каже за РТС директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

Без обзира што будући споразум Београда и Приштине нема још садржину треба очекивати да ће се нацрти тог споразума почети да се појављују из разних извора, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а Александра Јоксимовић.

"Јасно је да ћемо у наредном периоду имати значајно интензивирање дијалога и да ће сви актери покушати да изврше такву врсту утицаја који ће омогућити да дође до значајнијег продора у преговарачком процесу, који би резултирао у адекватном временском оквиру и потписивањем свеобухватног споразума о нормализацији односа", каже Јоксимовићева.

Технички дијалог увек има ограничени домет, због чега је за решење кључан политички договор.

"Без обзира што су теме исте ради се на учесталости сусрета како би дошло до значајних помака. Без политичке воље немогуће је доћи до крајњег решења, које се сада најављује као свеобавезујући споразум о нормализацији. У овом тренутку имамо једну ситуацију да је председник Вучић политички изузетно јак, за разлику од Тачија, који има значајне политичке проблеме унутар Косова", сматра Јоксимовићева. 

Александра Јоксимовић сматра да је Србија много даље одмакла у процесу европских интеграција и у преговорима са Европском унијом, а да се напредак у Поглављу 35 (Односи са Приштином) констатно мери као услов за даље отварање преговарачких поглавља.

Директорка Центра за спољну политику очекује да ће у наредном периоду од међународних актера који имају утицај на Приштину, "притисак бити адекватан" како би се реализовао део бриселског споразума који се односи на Заједницу српских општина.

"Што се Косова тиче, постоје одређене врсте значајних притисака као што је оснивање Специјалног суда за ратне злочине и демаркација са Црном Гором. Међутим, формирање Заједнице српских општина остаје кључ напретка", сматра Јоксимовићева.

Она је додала да Немачка има кључни утицај, а да процес убрзава и чињеница да је немачка влада формирана.

"Без сваке дилеме реч је о тешким преговорима који се полако помичу у позитивном смеру и у наредном периоду ћемо имати интезивирање разговора а сви чиниоци ће извршити утицај да до споразума и дође", рекла је за РТС Александра Јоксимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво