Нова рунда дијалога Београда и Приштине

У Бриселу je у току нова рунда разговора делегација Београда и Приштине на нивоу експерата. Трилатерали у згради Европске службе за спољне послове претходили су једночасовни билатерални разговори двеју делегација са ЕУ посредницима. За петак је најављен састанак председника Србије Александра Вучића са Хашимом Тачијем.

Дијалог је почео разговорима о ЗСО, енергетици и мосту у Косовској Митровици, а затим би у уторак и среду на столу требало да буду управљање административним прелазима и слобода кретања, односно регистарске таблице.

Ова рунда разговора експерата Београда и Приштине у Бриселу трајаће три дана.

Делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, док је на челу приштинске делегације Авни Арифи.

Уочи почетка дијалога, портпаролка Европске комисије Маја Коцијaнчич рекла је да ЕУ очекује пуну примену свих споразума из дијалога Београда и Приштине, укључујући и спoразум о формирању Заједнице српских општина.

"Као и увек и то већ дуже време ми очекујемо пуну имплементацију тога што је било договорено у дијалогу. То важи за питање договора о Заједници – Асоцијацији као и за друге договоре рецимо онај о енергетици. То је наше очекивање. Рад у том смислу се интензивирао. Ови састанци у следећим данима конкретан су доказ тога да радимо на томе", поручила је Коцијанчичева у изјави новинарима.

Најавила је да ће се управо током нове рунде техничког дијалога разговарати о имплементацији договора већ постигнутих у дијалогу.

"Конкретно то су Асоцијација – Заједница српских општина, енергетика, интегрисано управљње границама, мост у Митровици и слобода кретања", најавила је Коцијанчичева.

Позив Вучићу и Тачију на састанак у петак

Додала је да после тродневног дијалога на техничком нивоу крајем недеље у Бриселу следи још један састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине.

"У петак висока представница Федерика Могерини позвала је председника Вучића и председника Тачија на састанак на највишем нивоу, где ће они разговарати о целокупној нормализацији односа, али и погледати како тече имплементација договора из дијалога", најавила је Коцијанчичева.

Упитана да ли су технички разговори делегација Београда и Приштине нека врста припреме за дијалог на високом политичком нивоу, портпаролка Европске комисије објашњава да су састанци радних група фокусирани конкретно на имплементацију тога што је већ било договорено.

"Ту се рад наставља, интензивира се и иде у јасном правцу потпуне имплементације договореног. Када је реч о састанку на највишем нивоу, ту ће се погледати где смо у контексту имплементације договореног, а исто тако ће разговарати и о целовитој нормализацији односа и раду на нивоу председника", изјавила је Маја Коцијанчич.

Претходна рунда експертских разговора одржана је 26. и 27. фебруара у Бриселу.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво